Filmtips 1 december

TV
Foto: SONET FILM AB
Rafael Edholm spelar en av livvakterna.

Livvakterna

Spännande och våldsam svensk thriller.

Med "Noll tolerans" (1999) skaffade sig Anders Nilsson omedelbart en position som en av landets ledande thriller- och actionfilmsregissörer. Filmen var spännande, utnyttjade miljön (Göteborg med omnejd) på ett ovanligt effektivt sätt och hade utmärkta skådespelare med Jakob Eklund i spetsen som en polis som à la Dirty Harry gärna gick sina egna vägar. Intrigen - om brottslingar som hotar vittnen - kändes verkligen aktuell och trovärdig.

I uppföljaren har våldet skruvats upp ordentligt. När en företagare ( Samuel Fröler) inte vill fullfölja sitt avtal med de öststatsgangsters som hjälper honom med "beskyddarverksamhet" på fabriken i Estland hotar de att ta kål på honom, hans familj och företag.

Då den lokala polisen är en samling ointresserade klantskallar vänder sig företagaren till sin gamla poliskompis Johan (Jakob Eklund). Han i sin tur rekommenderar en väktarfirma som specialiserat sig på att skydda företag mot just den här typen av skurkar. Resultatet blir rena Vilda Västern, när en liten armé med våldsmän invaderar den bondvischa i Västergötland som annars brukar vara så idyllisk i Colin Nutleys filmer.

Trovärdigt? Nja, så där.

Men accepterar man att den här typen av brottslighet kanske finns i dagens Sverige så är "Livvakterna" en riktigt bra thriller.

A-listan av skådisar - Eklund, Fröler, Krister Henriksson, Alexandra Rapaport, Marie Richardson, Lia Boysen, Lennart Hjulström med flera - har alla säkert haft större utmaningar framför kameran, då personpsykologin inte alltid är av det djupare slaget, men alla skänker en trovärdighet åt sina roll- figurer.

Rappt tempo, fräckt bildspråk och en skickligt stegrad spänning. "Livvakterna" är gjord med stort självförtroende.

(2001)

TV 3 21.00

The Hurricane

Denzel Washington är lysande i titelrollen som Rubin "Hurricane" Carter, lovande boxare i 1960-talets USA som oskyldigt anklagad dömdes till livstids fängelse för mord. Filmen skildrar rasismen som gjorde att han hamnade där och kampen för att bli fri.

(1999)

TV 1000 Cinema 19.00

Sunshine

István Szabós episka tretimmarsdrama, där Ralph Fiennes spelar olika personer i tre generationer i en judisk familj i Ungern. Alla försöker göra karriär, men utsätts för antisemitism. Gripande, omskakande, stundtals otäckt. Med Rosemary Harris, Rachel Weisz, Jennifer Ehle, Molly Parker och Deborah Unger .

(1999)

TV 1000 3.10

Mycket väsen för ingenting

William Shakespeare (1564- 1616) har aldrig varit så lättillgänglig som i den här mustiga och färgstarka filmen.

Den är inspelad i det vackra landskapet kring en flott villa i Toscana, Italien. Kenneth Branagh berättar historien så effektivt, att man snabbt glömmer att dialogen ofta är på vers"

Skådespelarensemblen är suverän: Branagh själv, dåvarande hustrun Emma Thompson, Denzel Wash-ington, Michael Keaton, Robert Sean Leonard och Kate Beckinsale" Det är bara Keanu Reeves som faller utanför ramen, som framför sina repliker så torftigt att filmen nästan stannar upp.

(Much ado about noth-ing, 1993)

Canal+ Gul 16.20

Den tunna röda linjen

Påkostat krigsdrama som utspelas på en ö i Stilla havet under andra världskriget.

Bygger på en bok av "Härifrån till evigheten"-författaren James Jones (1921- 1977), men är i Terrence Malicks händer mer poesi än spännande krigsfilm.

Med Sean Penn, Adrien Brody och James Caviezel i huvudrollerna och många kända namn i biroller. Flera blev också helt bortklippta som Viggo Mortensen, Bill Pullman och Mickey Rourke.

För regissören Malick var det här den första filmen på tjugo år. Han hade varit mer eller mindre spårlöst försvunnen från Hollywood under de åren.

(The Thin red line, 1998)

TV 4 21.00

I nöd och lust

Peter Falk i en av sina bästa roller, som en farfar som uppfostrar sin sonson ( D B Sweeney), men inte vill släppa taget om honom ens när han möter en kvinna ( Julianne Moore) och ska bilda familj. Charmigt och gripande.

(Roommates, 1995)

TV 1000 Cinema 15.00

High fidelity

Mycket rolig film, efter Nick Hornbys bok, om ägaren ( John Cusack) till en skivaffär och hans trassliga relationer till kvinnor, spelade av Iben Hjejle, Catherine Zeta-Jones, Lisa Bonet och Lili Taylor.

(2000)

TV 1000 18.00

Bruiser

Skräckfilmsregissörens George A Romeros senaste är en bisarr thriller om en man ( Jason Flemyng) som förlorar sin identitet och sitt ansikte. Roligast är Peter Stormare som pilsk chef för en herrtidning.

(2000)

Canal+ Gul 18.10

ARTIKELN HANDLAR OM