Filmtips 2 december

TV
Foto: SANDREWS
Georg Rydeberg och Lena Granhagen som ett av paren i svensk thrillerkomedi..

Festivitetssalongen

Svensk blandning av komedi och thriller.

En av två filmer som skådespelaren Stig Ossian Ericson - för en yngre generation kanske mer känd som Fader Fourat i "Fångarna på fortet" - även regisserade i mitten av 1960-talet.

I vaktmästarbostaden till en småstads festlokal bor en ung och söt flicka ( Lena Granhagen).

Hon är flitigt uppvaktad av ett antal män och hon får allihop att tro att just han är den enda mannen i hennes liv. När en av dem plötsligt hittas död, i hennes badkar, blir hon misstänkt för mord"

Tunn intrig och någon visuell berättare är Stig Ossian Ericson sannerligen inte. Det doftar lite filmad teater om filmen, men den livas upp av att det enbart är suveräna skådespelare i de ledande rollerna: Georg Rydeberg (1907-1983), Allan Edwall (1924-1997), Toivo Pawlo (1917-1979) och Gösta Ekman.

(1965)

SVT 14.05

Det nya landet – the movie

Filmversionen av den lysande tv-serien. Klassisk roadmovie om Mahoud ( Michalis Koutsogiannakis), flykting från Iran, och Ali ( Mike Almayehu), tonåring från Somalia, som tillsammans med en före detta Fröken Sverige ( Lia Boysen) flyr i en bil genom Sverige när de förstår att de aldrig kommer att få uppehållstillstånd.

(2000)

TV 1000 Cinema 17.00

Bänken

Gripande danskt drama som effektivt raserar påståendet att Tuborgs öl "smager bedst hvergang", en slogan som för tankarna till någon slags mysalkoholism. Jesper Christensen är ruggigt trovärdig som alkis på dekis i en Köpenhamnsförort. Mötet med dottern han tappade kontakten med ger nytt livshopp.

(Bænken, 2000)

Canal+ 1.45

Aberdeen

Gripande familjedrama, där Stellan Skarsgård briljerar som alkoholist. En roadmovie som utspelas i Norge och Storbritannien, där Charlotte Rampling är exhustrun och Lena Headey dottern han svek och nu måste närma sig igen. (2000)

Canal+ Blå 20.00

Född den fjärde juli

Tom Cruise i ett omskakande drama om Vietnamkriget.

Filmen vann två Oscar - bästa regi och klippning - och var nominerad till ytterligare sex, bland annat för bästa skådespelare.

Och Cruise är verkligen bra i huvudrollen, en ung man som glatt söker sig till militären för att åka i väg till Asien och göra hjältedåd. Men han blir skadad, rullstolsbunden för livet och upptäcker en annan sida av USA när han kommer tillbaka. Han blir en av många i den generation soldater och krigsveteraner som kände sig lurade och övergivna av dem som skickade ut dem i kriget.

Filmen har verklighetsbakgrund. Den bygger på Ron Kovics självbiografiska bok som är mycket bra.

Regissören Oliver Stone, som själv deltog i Vietnamkriget, ser det här som mittfilmen i en serie där "Plutonen" och "Himmel och jord" inleder och avslutar.

(Born on the fourth of July, 1989)

TV 3 1.55

Tidsmaskinen

Science fiction efter H G Wells (1866-1946) berömda roman.

Rod Taylor spelar en envis vetenskapsman som uppfinner en tidsmaskin och reser till en nedslående framtid. Filmen Oscarsbelönades för specialeffekterna.

En nyinspelning gick på bio tidigare i år med Guy Pearce i huvudrollen.

(The Time machine, 1960)

SVT 2 22.40

Return to me

Romantisk komedi där "Arkiv X"-stjärnan David Duchovny får visa upp en helt annan sida än när han står och stirrar gåtfullt efter okända ting i den överskattade tv-serien. Två människor (Duchovny, Minnie Driver) som är livrädda för kärleken möts. När ska de upptäcka att det finns en hemlighet som förenar dem?

(2000)

Canal+ 13.50

Närkontakt av tredje graden

Steven Spielbergs storslagna - men i mitt tycke något överskattade - science fiction-äventyr. Inte så mycket spänning utan mer en historia om människans nyfikenhet och fascination inför det okända. Med Richard Dreyfuss, Teri Garr och den franske regissören François Truffaut (1932-1984).

(Close encounters of the third kind, 1977)

TV 1000 15.30

Klienten

Välgjord filmversion av John Grishams deckare. Brad Renfro spelar elvaåringen som blir vittne till en maffiaadvokats självmord och får både maffian, FBI och polisen efter sig. Susan Sarandon är advokaten som hjälper honom. Blev sedan tv-serie med JoBeth Williams från "Poltergeist"-filmerna i Sarandons roll.

(The Client, 1994.)

TV 1000 Cinema 21.00