Filmtips 3 december

TV
Foto: COLUMBIA TRISTAR
Brad Pitt och Julia Ormond i kärleksdramat som blev hans genombrott.

Höstlegender

Familje- och kärleksdrama som förvandlade Brad Pitt till riktig filmstjärna.

Han är en av tre söner, de andra spelas av Aidan Quinn (Susan, var är du? Blint vittne) och Henry Thomas som här gör sin bästa roll som vuxen skådis. Som barn var han ju med i "E T - The Extra-Terrestrial".

De växer upp på en ranch i Montana, USA, strax efter förra sekelskiftet med en pappa ( Anthony Hopkins) som styr och ställer med dem.

Allting förändras den dagen en ung kvinna anländer till farmen. Hon spelas av Julia Ormond (Fröken Smillas känsla för snö) och under filmens gång hinner alla tre sönerna med att bli förälskade i henne.

En mycket välgjord film, även om man har försökt pressa in lite väl många händelser på för kort tid, vilket ger filmen ett drag av såpopera.

Kultfakta:

Johnny Depp var erbjuden att spela Brad Pitts roll, men tackade nej.

(Legends of the fall, 1995)

TV 3 21.00

Mississippi brinner

En film som drabbar som en spark i magen!

Alan Parkers drama om rasism i 1960-talets amerikanska sydstater har till stor del verklighetsbakgrund. I filmen skildras hur tre svarta medborgarrättskämpar mördas i en liten sydstatshåla. FBI skickar in sina trupper, ledda av två poliser ( Gene Hackman, Willem Dafoe) som har svårt att komma överens. Med hjälp av hustrun ( Frances McDormand) till stadens rasistiska sheriff ( Brad Dourif) avslöjas så småningom många av stadens hemligheter" Få filmer har på ett så slagkraftigt och underhållande sätt, lyckats föra fram ett viktigt budskap.

(Mississippi burning, 1988)

Kanal 5 1.00

Vingar av glas

Reza Baghers film om en invandrarflicka ( Sara Sommerfeld) och hennes kärlekshistoria med en svensk kille ( Alexander Skarsgård) är full av energi, charm, humor och socialt patos. Sällan har kulturkrocken mellan svenskar och invandrare skildrats så bra. Said Oveissi, Aminah Al Fakir och Rafael Edholm glänser i färgstarka biroller.

(2000)

TV 1000 20.00

Att leva

Ännu en storslagen film av den kinesiske regissören Zhang Yimou. Genom en familjs öde skildras landets historiska utveckling under såväl kommunisternas maktövertagande som kulturrevolutionen. Med Gong Li och Ge You. Prisbelönad vid Cannes-festivalen.

(Huozhe, 1994)

Canal+ Blå 22.00

Ett dockhem

Svenskt kärleksdrama efter en novell av August Strindberg (1849-1912), ur hans samling "Giftas I" från 1884. Handlingen är enkel: en kvinnosakskvinna hotar ett lyckligt äktenskap.

Tre mycket bra skådespelare står i centrum: George Fant (1916- 1998), Mai Zetterling (1925-1994) och Gunnel Broström.

Ursprungligen var det tänkt att Anders Henrikson (1896-1965) skulle filma flera noveller för en längre Strindbergfilm. Nu blev det bara två filmer, den här och "Giftas" (1955), 75 minuter båda två.

De har sedan visats både var för sig och i en längre film, de klipptes ihop inför en visning vid Berlinfestivalen.

(1956)

SVT 1 14.45

Fanny & Elvis

Brittisk kärlekskomedi med klichéfyllt manus. Ändå fungerar det hyfsat tack vare två lysande skådisar: Kerry Fox och Ray Winstone. När deras respektive blir ett älskande par dras dessa båda udda människor motvilligt till varandra...

(1999)

Canal+ Blå 1.10

The Mexican

Filmtiteln syftar på en gammal pistol som det vilar en förbannelse över. Jakten på den gör att Brad Pitt och Julia Roberts hamnar på äventyr i USA och Mexiko. Hyfsat spännande, men de båda stjärnorna har inte många scener tillsammans. Bäst är James Gandolfini som våldsam yrkesmördare.

(2001)

Canal+ Blå 20.00

Ali Zaoua

Plågsamt realistisk skildring av livet för några gatubarn i Casablanca i Marocko. En rapport från en tillvaro där det inte finns några lyckliga slut. Flerfaldigt prisbelönad, bland annat på Stockholms filmfestival för två år sedan.

(Ali Zaoua, Prince de la rue, 2000)

Canal+ Gul 19.20