Filmtips 4 december

TV
Foto: MGM
Stellan Skarsgård håller sig i bakgrunden när Robert De Niro går till attack.

Ronin

Högexplosiv action med många biljakter och Stellan Skarsgård och Robert De Niro i huvudrollerna.

En "ronin" var, enligt legenden, en samuraj utan ledare. Därför reste de runt på landsbygden i det medeltida Japan som ett slags frilansande krigare.

Dagens motsvarighet är legoknektarna. Dels de som i uniform deltar i mer regelrätta krig. Dels de som jobbar mer i hemlighet med diverse skumma uppdrag.

Kring några sådana människor kretsar "Ronin". De är på jakt efter en portfölj vars innehåll förblir hemligt genom hela filmen. Människorna i centrum har ett förflutet i spion- eller terroristorganisationer som CIA, KGB eller IRA. Stellan Skarsgård spelar till exempel den ryske datorexperten Gregor.

Alla rollfigurerna är hemlighetsfulla med sin bakgrund, vilket väcker nyfikenhet och gör dem lite extra spännande. Det kan också vara så, det ska erkännas, att de kanske framstår som mer intressanta och dubbelbottnade än de egentligen är, för att de spelas av så skickliga skådisar som Robert De Niro, Jean Reno, Natasha McElhone, Sean Bean, Skipp Sudduth och Jonathan Pryce. Och Skarsgård, då, mest dominant vid sidan av De Niro.

Bra skådespeleri och rätt vass dialog i all ära men det som verkligen lyfter filmen är actionscenerna.

Mycket skottlossning och, framför allt, några av filmhistoriens bästa biljaktsscener. I Paris tunnlar, genom trånga gränder i Nice.

Regissören John Frankenheimer (1930- 2002) är mycket skicklig på att utnyttja de miljöer där filmen utspelas för biljaktsscener som känns mer i kroppen och är mer realistiska än i till exempel James Bond- eller "Die hard"-filmerna.

(1998)

TV 3 21.00

Thelma & Louise

En av 1990-talets mest omdiskuterade filmer. Av flera skäl.

Geena Davis och Susan Sarandon spelar väninnorna som lämnar männen bakom sig för en äventyrlig bilfärd genom USA. En blandning av slumpen, otur, fylla och pilska karlar gör att de så småningom får polisen hack i häl. En suverän roadmovie med feministisk underton, tyckte många. En manshatarfilm, tyckte filmens få negativa kritiker.

Filmen blev också Brad Pitts genombrott. Han har en liten, men viktig, biroll som en liftare som får Geena Davis att upptäcka exakt hur kul det kan vara med sex.

Sex Oscarsnomineringar, bland annat båda skådespelerskorna, men bara en vinst: Callie Khourie, för manus. Det är kvinnornas film, men det är även bra skådisar i de ledande manliga rollerna, som Harvey Keitel och Michael Madsen.

För regin svarade Ridley Scott, senast aktuell med Oscarsvinnaren "Gladiator", "Hannibal" och "Black Hawk down".

(1991)

ZTV 22.05

Livet är en schlager

Underhållande - men ytlig - komedi om en förortsmamma ( Helena Bergström) som får chansen att delta i schlager-SM. Historien är proppfull av klichéer och fördomar, men är samtidigt ganska träffsäker och rolig. Och många bra skådisar: Jonas Karlsson, Björn Kjellman, Thomas Hanzon och Johan Ulveson. Jonas Gardell skrev manus.

(2000)

TV 1000 Cinema 19.00

Det yttersta steget

Spännande brittisk thriller om några IRA-medlemmar. De rymmer från fängelset i Belfast, Nordirland, och hamnar i New York. Där blir en av dem ( Stephen Rea) först kompis med en man ( Alfred Molina) från Guatemala, sedan förälskad i hans syster ( Rosana Pastor).

Plötsligt blir han åter, motvilligt, indragen i en politisk konflikt"

(A Further gesture, 1996)

SVT 1 21.30

Blow dry

Underhållande komedi om frisörtävlingar och kärlek i engelsk småstadsmiljö av manusförfattaren till "Allt eller inget". Bra skådespelare: Alan Rickman, Rachel Griffiths, Natasha Richardson, Josh Hartnett och Rachel Leigh Cook.

(2001)

Canal+ 17.00

Iguanans natt

John Hustons (1906-1987) filmversion av Tennessee Williams (1911-1983) pjäs om en präst ( Richard Burton, 1925-1984) och hans förhållande med tre kvinnor.

(The Night of the Iguana, 1964)

TCM 22.00

Sherlock Holmes och det hemliga vapnet

Välgjord deckare med Basil Rathbone (1892-1967) i titelrollen. Han försöker stoppa ett nytt bombsikte från att hamna i ondskefulla händer hos dödsfienden professor Moriarty.

(Sherlock Holmes and the secret weapon, 1942)

SVT 1 14.50

Blue sky

Jessica Lange vann en välförtjänt Oscar för rollen som flirtig och utmanande hustru till en militär ( Tommy Lee Jones) på en bas i 1960-talets USA. Medan han blir indragen i en skandal med atom- vapen har hon fullt upp med att hålla karlarna på avstånd... (1994

ZTV 20.00