Kollapsade av svälten

Charles tappade både synen och hörseln

Foto: NIKLAS EHLÉN/SVT
jagade giftig fisk Charles Murelius bröt ihop av näringsbristen på Andra sidan. Jakten efter mat höll också på att sluta illa. ”Jag jagade en stingrocka. Då vände den om och attackerade mig. Den var inte större än en tallrik, men det är de små som är de allra giftigaste.”
TV

Den svåra svälten gjorde att både synen och hörseln slogs ut – under två dagar.

För Aftonbladet berättar nu Charles Murelius om de okända kollapserna på Andra sidan.

– Det otäcka var att ingen skulle hitta mig om jag föll ihop, säger han.

Foto: NIKLAS EHLÉN/SVT
Charles ensam i sitt läger.

I programmet tycks vistelsen på Andra sidan mest vara en behaglig semester. Inget kunde vara mer fel.

Anledningen till att du som tittare inte får se den hårda sanningen är enkel: SVT:s kamerateam fanns nästan aldrig där.

– Det kunde ta två–tre dagar mellan gångerna. De var mest intresserade av att filma tävlingarna, säger Charles Murelius.

Efter gårdagens program har han nu tillbringat tolv dagar i ensligheten – och slagit ut fyra motståndare. Detta trots sin vacklande hälsa.

I Aftonbladet berättar han hela historien:

– Jag hade varit rejält uttorkad några dagar och var nästan helt nere för räkning. Jag höll på att svimma flera gånger och blev till slut sängliggande. Jag bara låg där i skuggan och drack vatten i små, små klunkar, säger han.

Men tillståndet skulle förvärras. Näringsbristen och svälten gjorde att kroppens funktioner började slås ut.

– Jag började se väldigt dåligt. Allt som var ljust blev utfrätt och det kändes som när något bländar en hela tiden. Sanden blev så ljus att jag fick gå och kisa. Sedan försämrades även hörseln och allt blev burkigt och kändes långt borta, säger han.

”Nattvakten sov”

– Värst var det när jag skulle gå och kissa vid ett tillfälle. Då plötsligt blev allting bara svart. Om du tänker dig att man bländats väldigt mycket och sen går in i mörkret, så kändes det. Du ser bara en liten ljuskälla, inget mer.

Blind och ensam. Med nedsatt hörsel tvingades han söka efter olika ljud för att kunna lokalisera sig.

– Jag lyckades följa ljuden från löven för att hitta tillbaka till lägret. Det mest otäcka var att ingen skulle hitta mig på flera timmar om jag föll ihop, säger han.

Då kamerorna inte fanns där låg hela ansvaret på nattvakten 200 meter bort.

Ingrep inte vakten?

– Nej, de vakterna hade ingen koll alls. Antingen låg de under ett parasoll och läste eller så låg de och sov. De följde aldrig med när jag var och fiskade eller gjorde nåt annat. Min uppfattning är att de mest såg det som en betald semester, säger han.

Var du nära att avbryta tävlingen?

– Jag hade inte klarat mycket till. Jag mådde väldigt dåligt och kände mig helt orkeslös. Men efter två dagars sängliggande började jag återhämta mig.

Men du sa inget om det som hänt.

– Nej, jag ville inte visa mig svag och på så sätt ge motståndarna ett övertag. Och sen kände jag inte för att sitta och gnälla framför kameran inne i hyddan heller. Det är inte min stil.

Den exakta orsaken till kollapsen är oklar.

Men enligt näringsforskare och läkaren Magnus Nylander är det troligen en följd av kombinerad vätske- och näringsbrist.

– En möjlig orsak till nattblindheten och ljuskänsligheten är A-vitaminbrist, som kan leda till permanent blindhet. Det är riktigt otäckt. Näringsbrister ska man alltid se väldigt allvarligt på, säger han.

Björn Solfors