Västernkomedin som blev ett fiasko

TV
Foto: Warner Bros
Will Smith, Salma Hayek och Kevin Kline.

Wild, wild West

Ett av Hollywoods största fiaskon från senare år, trots att den faktiskt spelade in över en miljard kronor.

Men med tanke på förutsättningarna, stjärnskådisar, stjärnregissör, gigantisk budget, en hitsingel som väckte intresse för filmen, var förväntningarna väldigt stora. Filmen är inspirerad av en tv-serie från 1965.

Då spelades huvudrollen, den hemlige agenten James West, av Robert Conrad. Här är det Will Smith som har axlat rollen och hans medhjälpare spelas av Kevin Kline. Tillsammans ska de förgöra den ondsinte uppfinnaren Dr Arliss Loveless ( Kenneth Branagh), tidigare anställd av USA:s president, men nu ute efter att störta honom.

Salma Hayek har den kvinnliga huvudrollen och svenska

Sofia Eng har en liten biroll som en av kvinnorna kring skurken. Vad gick snett?

Kanske hade regissören Barry Sonnenfeld så mycket att göra med alla tekniska finesser att han glömde bort att det inte fanns mycket intrig. (1999)

ZTV 20.00

Öster om eden

En av de tre filmer som gjorde James Dean (1931-1955) till en legend. Hans karriär blev ju rekordkort. Efter bara tre huvudroller inom loppet av två år omkom han i en bilkrasch. Bara två timmar tidigare hade han tagits för fortkörning.

Den här filmen bygger på en roman av John Steinbeck (1902-1968) och blev genombrottsrollen, som rebellisk son till en viljestark man i Kalifornien 1917. Gradvis får tonårssonen reda på sanningen om sin familj och bakgrund och vad som hände med modern som försvann."Öster om Eden" är ett tungt kammarspel med kraftiga känslor. Den gjorde starkt intryck när den kom, men känns lite ålderstigen i dag även om det fortfarande är en bra film.

Regisserad av Elia Kazan, en av 1950-talets största filmregissörer. Han föddes i Turkiet men kom som liten till USA och gjorde debut som filmregissör 1945.

Elia Kazan hade åsikter till vänster, men under häxjakten på kommunister i Hollywood vittnade han mot tidigare vänner, och stämplades av många som svikare.

När han fick en special-Oscar 1999 var det flera skådespelare som demonstrativt vägrade hylla honom.

"Öster om Eden" var Oscarsnominerad i flera klasser, men vann bara en, för bästa kvinnliga biroll, Jo Van Fleet (1914- 1996) som mamman. (East of Eden, 1955)

SVT 2 22.30

The Jerry show

Jerry Springer spelar en variant av sig själv, Jerry Farrelly, i en film som främst handlar om dem som drömmer om att vara gäster i hans vulgära tv-show - fattiga amerikaner med trassliga liv. Inget mästerverk precis, men en film som faktiskt är lite bättre än väntat, med tanke på hur jobbiga stjärnans talkshower är i tv.

Kultfakta: tv-stjärnan har varit med i åtskilliga filmer som sig själv. Mest känd är "Austin Powers: The spy who shagged me". (Ringmaster, 1998)

Kanal 5 22.00

Skipped parts

Jennifer Jason Leigh spelar vulgär rikemansdotter och mamma till den 14-årige huvudpersonen. Det är 1963 och de tvingas bo i småstad i Wyoming. Pojken och en jämnårig flicka upptäcker sex, ivrigt uppmuntrade av den frigjorda mamman. Sympatiskt drama med mörka bottnar. (2000)

Canal+ Gul 10.40

ARTIKELN HANDLAR OM