Det brakar samman

TV
Foto: FOX
Theresa Randle spelar en telefonsexsäljare som motvilligt blir fascinerad av sitt jobb.

Girl 6

Ett Spike Lee-drama, för en gångs skull med en kvinna i centrum.

Svagheten i hans filmer har ju alltid varit kvinnoporträtten, med undantag för den sexuellt frigjorda Nola Darling i debutfilmen "She"s gotta have it" (1986).

Han får inte riktigt till det den här gången heller, trots att han tagit hjälp av en kvinnlig manusförfattare, Suzan Lori-Parks. Hon kommer från teatervärlden och blev i fjol den första svarta kvinnliga Pulitzerpristagaren i kategorin bästa pjäs, "Topdog/Underdog".

Girl 6 ( Theresa Randle) är en arbetslös skådis i New York som börjar sälja telefonsex för att få ihop pengar till mat och hyra. Motvilligt blir hon fascinerad av sitt jobb och får allt svårare att skilja verkligheten från de sexuella fantasier hon förmedlar till de kåta männen i telefonluren. Hennes liv håller på att braka samman"

Och filmen gör det. Brakar samman, alltså. Trots att Randle försöker så gott hon kan, känns inte Girl 6:s utveckling och förändring särskilt trovärdig. Det är mer manuskriptets än Randles fel.

Och Girl 6:s förhållande till exmaken ( Isaiah Washington) är närmast obegripligt.

Visst, Spike Lees bildspråk är som vanligt fräckt. Filmen har ett bra soundtrack med gamla och nya Prince-

låtar. Madonna och Quentin Tarantino (i en parodi på sig själv?) har kul biroller. Men som helhet känns det som om Robert Altman fick mer sagt om telefonsexbranschen på några få minuter i "Short cuts", än vad Spike Lee får i en hel film.

Kultfakta: Michael Imperioli, från tv-serien "Sopranos", har en liten biroll. (1996)

TV 4 0.10

Älskade kamel

Ett polskt drama, som bygger på ett tidigare icke filmat manus av Krzysztof Kieslowski (1941-1996).

En film med en underfundig, svart och mycket symbolisk humor, som handlar om en kamel som plötsligt dyker upp i trädgården hos en familj på polska landsbygden.

Det handlar om girighet och svartsjuka, skildrat i ödesmättade svartvita bilder. Huvudrollsinnehavaren Jerzy Stuhr, som även regisserat, förstod sig säkert på Kieslowskis tankar, för han hade medverkat i många av hans filmer. (Duze Zwierze, 2000)

SVT 1 14.45

Tre bröder

En bra regidebut av skådespelaren John Turturro. Här spelar han en snickare i 1950-talets New York-förort Queens. Han har en yrkesstolthet och vill göra bra ifrån sig. Många andra tänker bara på att tjäna snabba pengar, något som leder till konflikter. (Mac, 1992)

Kanal 5 2.35

ARTIKELN HANDLAR OM