Båtattack mot Robinsonteam

Svenska dykare utsatta för mordförsök

1 av 3 | Foto: NIKLAS EHLÉN/SVT
nära döden Dagen efter att dykningsduellen mellan Charles och Tanja (bilderna) avgjorts skulle svenska dykare filma den danska varianten av samma duell. Dykarna attackerades då av en ung och arg släkting till en lokalbo. Kalle Segerbäck var bara en hårsmån från döden. "Jag var helt klart i livsfara", säger han.
TV

Sabotagen mot inspelningarna av "Expedition: Robinson" chockade tv-teamet.

Flera dykare dödshotades och var nära att krossas av en anfallande motorbåt.

- Jag var helt klart i livsfara, säger dykaren Kalle Segerbäck.

I somras spelades "Expedition: Robinson" in på en mängd olika paradisöar utanför Malaysia. Förutom den svenska upplagan spelades samtidigt flera andra europeiska versioner in.

Strix, som sköter hela apparaten, vill gärna måla upp en vänlig stämning mellan inspelningsteamen och lokalbefolkningen. En bild som inte alltid stämde.

I början av juni skulle svenske dykaren Kalle Segerbäck och hans kollegor Ola Magnestam och Björn Andreasen filma en vattentävling för den danska versionen utanför ön Rawa. Dagen före hade de svenska Robinsondeltagarna varit på plats och spelat in samma moment - dykningsduellen mellan Charles och Tanja.

Kollegorna viftade

Då märkte Segerbäck plötsligt hur kollegorna gestikulerade vilt.

- Jag fattade inte riktigt vad som hände, mer än att det verkade vara nån sorts tumult runt inspelningarna, säger Kalle Segerbäck.

Det var värre en så.

Innan han hann reagera dundrade en motorbåt förbi alldeles intill hans huvud i hög hastighet.

Kalle Segerbäck var bara en hårsmån från döden.

- Jag var helt klart i livsfara, även om jag inte insåg det förrän efteråt, säger han.

Under attackerna dödshotade han tv-teamet:

- Han och en kompis till var i båten. Han skrek att han skulle komma tillbaka och slå in våra ansikten med basebollträn och sedan fortsatte han att uttala massor av hot. Han var bortom all sans och vett, säger Kalle Segerbäck.

Skulle sabotera

Föraren av motorbåten, en 17-åring som enligt danska tidningsuppgifter var alkoholpåverkad, var enligt uppgifter till tv-teamet släkt med en man som äger en semesteranläggning nära inspelningsplatsen.

- Han verkade tycka att vi störde. Redan dagen före hade han varit på våra snickare och sagt att han skulle sabotera inspelningarna, säger Kalle Segerbäck.

Polisbeskydd

Dagen efter attacken höjdes säkerheten för personalen och inspelningarna genomfördes under polisbeskydd.

Men SVT höjde inte säkerheten för de svenska deltagarna - och vidtog inte heller några åtgärder mot den hotfulla mannen.

- Nej, det löste sig ändå och vi hade inte fler problem med det. Den resterande perioden blev lugn, säger projektledare Irene Tostar.

Björn Solfors

ARTIKELN HANDLAR OM