Fett med tv

I värsta fall är det ännu en freakshow

TV
Foto: kanal 5

Trash-tv är som man själv är när man är bakis: Det finns ingen botten. Precis som man får ner macka efter macka i sin skrikande mage, tar sig producenterna längre och längre ner i all oändlighet. Just när man trodde att de låg och kravlade på botten hittar de en hel djuphavsgrav som bara ligger och väntar på dem.

Och på tal om macka efter macka kommer nu ”Fat club” till Sverige, som det senaste beviset på trash-tv:s fantastiska initiativförmåga. Det är visserligen inte en dokusåpa i ordets egentliga bemärkelse, utan en spektakulärt förpackad dokumentärserie. Men ja, ni fattar vartåt det barkar. Bara namnet ”Fat club” får en att misstänka att det inte handlar om någon dokumentär som kommer att vinna särskilt många priser.

Storyn är kampen mot övervikten, huvudrollsinnehavarna är ett gäng korpulenta britter. Två av dem ser ni här ovan.

I bästa fall är ”Fat club” en varm och humoristisk skildring av feta människor med självdistans nog att föra sin kamp mot kilona inför allmänheten. I värsta fall är det ännu en freakshow på bekostnad av redan utsatta människor. Någonting alla med några trivselkilon kan kolla på och bli lite, lite nöjdare med sig själva.

I vilket fall som helst så är ”Fat club” här nu. Och ingen vet vad de hittar nere i djupet härnäst.

”Fat club” börjar sändas på Kanal 5 den 28 januari klockan 21.30.

Karolina Fjällborg