Dokusoporna du inte klarar dig utan

1 av 3 | Foto: Åsa Adolfsson
Emma Andersson var med i "Expedition Robinson".
TV

En 16-årig oskuld med Bibeln i handen blev tv-ikon för tjugo år sedan. I dag dyrkar vi en packad och utsliten 35-årig bystdrottning som vill spela in en gruppsexfilm med en hund. Trash is king. Skräpet rular.

Puls Dan Panas berättar hur det kunde bli så.

Spika i spikar i en bräda på tid.

Är det rafflande tv?

Uppenbarligen.

Dokusåpan ”Farmen” har lockat miljoner svenskar till tv-apparaterna.

Ett gäng svenskar, där majoriteten var låginkomsttagare, skickades ut på bondgård och bjöd tittarna på rasism, slagsmål, sexmobbning och fylla på bästa sändningstid i TV4.

Och de blev tv-stjärnor på kuppen.

Eller snarare – antihjältar.

Värstingarna Özcan och ”Blondie” bråkade mest och diskades efter upprepade regelbrott. Ändå blev de en sorts vinnare, medan slutsegraren Inger fick hat- och hotbrev.

Hur kunde det bli så?

Felet med Inger var att hon hade kunskapen om hur en gård ska skötas – och talade om det i tv. Sånt går inte hem hos dokusåpapubliken.

Och det är lika säkert som att tjejen med de största tuttarna i ”Robinson” hamnar på tv-tidningarnas omslag och får ett utvik i Café.

I en dokusåpa gäller samma regler som i samhället – fast tvärtom. Tv-tittarna förväntar sig en extrem verklighet med ett och annat inslag av freak show. Och då spottar man nästan reflexmässigt på allt som påminner om vardagsvillkoren.

Visst, man kan tycka att det är sjukt.

Men alla som tittar på dokusåpor har sjukdomsinsikt. De flesta inser att serien innehåller en hel del avarter – men man tittar ändå. Bara för att man genomskådat grejen. Och för att man behöver lite skön avkoppling.

Reaktionen är inte särskilt originell.

Det lär finnas över

57 000 vetenskapliga rapporter som bevisar att rökning ger cancer.

På varje ciggpaket står det att rökning dödar.

Ändå satsar miljontals människor miljardbelopp på att just röka.

Ingen av dem vill ha cancer. Ingen av dem tror heller att just de ska få cancer.

Många av dem skiter därför i alla larmrapporter.

Men så finns också den stora gruppen som röker trots att de vet bättre.

De flesta av dem skulle sannolikt stänga av om tv sände en informationsfilm om rökning, men däremot skratta gott åt en komediserie där de medverkande rökte oavbrutet, diskuterade färgen på sina upphostningar och pratade om hur finfint de mår av att dra i sig tre paket John Silver utan filter till frukost.

Och nu har tv-bolagen fattat det tobaksindustrin insåg för hundra år sedan. Skräp säljer. Trash is king.

En ny typ av megastjärnor poppar upp. De är inte supermodeller, kristna schlagerartister eller expertkändisar som tar alla frågor i ”På spåret”.

Nej, trash-tv:s stjärnor vältrar sig i onyttig mat, sjukt ofräsch livsstil och taskig smak. Och de har noll självdistans. De kämpar febrilt för att det smaklösa och bisarra ska framstå som luxuöst och exklusivt. Och de gör det med ett ansträngt leende på läpparna.

I det här riket är

Anna Nicole Smith drottning och Ozzy Osbourne kung.

Hon är trailer trash-tjejen, som blev H&M-modell, som kämpar med drog-, sex- och alkoholmissbruk och fick en egen dokusåpa.

Han är hårdrockslegendar med sönderknarkad hjärna och alldeles för många miljoner på bankkontot.

Anna Nicole hetsar kameramän att visa snoppen, berättar när hon behöver bajsa och leopardmönstrar hela sitt hem.

Ozzy fattar inte hur en fjärrkontroll fungerar och råder sina barn:

– Bli inte fulla eller stenade i kväll! Det gör mig så jävla avundsjuk!

Efter en riktigt stressig och disciplinerad arbetsdag kan man drömma om att få nörda loss som Ozzy och Anna Nicole. Få vara ett onyttigt fetto, bygga onanikoja, klia sig i röven, trampa runt bland chipspåsarna och sunka.

Bara vara – som det så vackert heter.

Men inte framför en tv-kamera.

Nej, faktum är att de flesta av oss inte ens skulle våga om vår partner var hemma. Eller ens om hon eller han var bortrest.

Men tv vågar servera och vi avnjuter. Inte för att vi behöver, utan för att det finns. Tv ger oss en frizon och cigaretterna rökrutor.

Men trash-tv ger inte cancer.

Men den smakar bra efter en god måltid – med plusmeny.

…och de som gillar looken

Dan Panas