Filmtips 23 januari

TV
Foto: warner bros.
Guy Haines (Farley Granger) möter Bruno Antony (Robert Walker) på tåget.

Främlingar på tåg

Intrigen är raffinerat enkel. Olyckligt gifte tennisstjärnan Farley Granger träffar Robert Walker på ett tåg och samtalet handlar om människor de skulle vilja bli av med. Bara snack, tror Granger, men den andre är psykopat och snart börjar en otäck jakt.

Det kanske inte är världens mest trovärdiga historia, men Hitchcock berättar den så intensivt och spännande att man dras med i handlingen.

Raymond Chandler fick konstigt nog inte bearbeta något av sina egna mästerverk för film, men anställdes på den här.

Patricia Highsmiths mest kända böcker är de om Tom Ripley, också filmade flera gånger. En ny, med John Malkovich, kommer på bio i höst. (Strangers on a train, 1951)

SVT 2

23.00

High fidelity

Roligt om rock och romantik, med en utmärkt John Cusack i huvudrollen som skivbutiksägaren som söker upp alla gamla flickvänner för att få veta vad som gick fel. Utmärkt musik och kul. (2000)

TV 1000 Cinema

17.00

En prins i New York

Mannen av börd och kvinnan av folket. Eddie Murphy spelar en prins från Afrika som reser till USA med sin vän och betjänt, Arsenio Hall.

Han vill hitta en kvinna som älskar honom för den han är. Inte för hans pengar. Och var hittar man en drottning om inte i Queens, New York?

Handlingen är som en 1930-talsfilm, många av skämten också. (Coming to America, 1988/rek 7 år)

Kanal 5

21.00

De tre musketörerna

Plastversion av Alexander Dumas bok, gjord mer som en rockvideo. Boken kan de inte hålla sig till heller, utan tvättar handlingen på vanligt mesigt Hollywoodmanér. Intrigen med drottningens otrohet är omgjord för de känsliga amerikanerna.

Kiefer Sutherland, Charlie Sheen, Oliver Platt och Chris O’Donnell kämpar tillsammans i Frankrike. Och som typer är de bra valda, i synnerhet Kiefer Sutherland som Athos och rosenkindade Chris O’Donnell som D’Artagnan. Det har gjorts ca 20 filmer på Dumas musketörberättelse, den första redan 1914. Men bäst är fortfarande Richard Lesters två filmer 1973 och 1974, ”De tre musketörerna” och ”De fyra musketörerna”. (The Three musketeers, 1993/rek 11)

ZTV

20.00

Memento

Finurlig thriller om minnesförlust, som berättas baklänges. Först får vi se ett mord, sedan allt som ledde fram till det. Och eftersom huvudpersonen (Guy Pearce) bara kommer ihåg några minuter åt gången är det som händer nytt för oss och honom. Fascinerande, om man har tålamod. (2000)

TV 1000 Cinema

19.00