Filmtips 24 januari

TV
Foto: gaumont
Milla Jovovich är det femte elementet.

Femte elementet

Bruce Willis i science fiction av fransmannen Luc Besson.

Mästerdetektiven Blomkvist, Astrid Lindgrens unge hjälte, och de två gängen Röda och Vita Rosen slåss om en sten, Stormumriken. Och här har fransmannen Luc Besson hittat sina egna stenar att leka med. De onda och de goda slåss om stenarna.

Besson säger att han skrev historien när han var 16. Var han verkligen inte yngre? "Det femte elementet" verkar påhittad av ett barn som sett "Stjärnornas krig" och James Bond för många gånger.

Luc Besson är duktig på att berätta, men han har tvyärr ingenting att säga. Det finns ont och det finns gott och kärleken är bäst. Jaha. När det ska talas allvar blir det pekoral.

Han har dock skaffat sig häftiga leksaker. "Det femte elementet" har imponerande effekter och masker på utomjordingarna, det smäller övertygande och rymdfarkosterna ilar fram så duktigt.

Lite komik också. Det är meningen att vi ska skratta åt den förfärlige "komikern" Chris Tucker som självupptagen radiopratare och ofrivillig hjälpreda åt tuffe Willis.

Gary Oldman tar i rejält i skurkrollen.

(1997)

SVT 1

21.00

En sen kväll på McCool’s

Matt Dillon är bartender på sunkiga baren McCool’s. Han hjälper den gränslöst urringade Jewel (Liv Tyler), och det sätter igång en kedja av dramatik och romantik. Mord och sex, skildrat med en mörk komisk ton. Michael Douglas, som producerat filmen, är rolig i en biroll. (Late night at McCool’s, 2001)

TV 1000

20.00

Road trip

Ung man råkar posta fel video till sin flickvän och ska försöka hinna ifatt brevet innan hon får se hans otrohet. Vanliga sortens amerikansk skolfilm med elever som bara kan räkna till sex. ”Grova” skämt kring onani och råttor och ormar och pekfingrar i rumpan, samma sorts överdrifter som hos bröderna Farrelly. (2000)

Canal+ Gul

19.25

Bedrooms and hallways

Engelsk komedi om att hitta sig själv och sin sexualitet. En man går med i en krisgrupp och blir där kär i en annan man. Men sedan dyker en gammal flickbekant upp. Sevärda skådespelare som Simon Callow, Jennifer Ehle och Harriet Walter. (1998)

SVT 1

0.05

Switch – som man bäddar får man ligga

Om män och kvinnor och olika kroppsspråk. Ellen Barkin är mycket rolig i en film som fick ett blandat mottagande. Hon spelar en lögnare och kvinnokarl som skjuts av sina älskarinnor, men får en ny chans att bättra sig om han återvänder till jorden som – kvinna! (1991/rek 7)

Kanal 5

1.35

Terminator 2

Välgjord actionfilm med banbrytande effekter, högt tempo och intressant intrig. Två robotar kommer från framtiden för att hitta tonårspojken som ska växa upp till människornas rebelledare. Den ene ska döda honom, den andre rädda hans liv. Regisserad av James Cameron som sedan gjorde ”Titanic”. (Terminator 2: Judgement day, 1991/rek 15)

Kanal 5

22.00

Koma

Michael Crichton (Jurassic Park) har skrivit och regisserat den här historien om mystiska händelser på sjukhus. Michael Douglas i en tidig stor roll som skådespelare. Innan dess hade han varit framgångsrik som producent (Gökboet). (Coma, 1978)

TCM

22.00