Filmtips 25 januari

TV
Foto: universal pictures
Al Pacino spelar en bitter officer som planerar att ta sitt liv.

En kvinnas doft

Al Pacino briljerar som kärv blind överste med giftig tunga. Studenten Chris O"Donnell hyrs för att ta hand om honom en helg. Kloka råd, en del humor och predikningar om livet, kärleken och lojalitet.

Pacino vann en Oscar för rollen som den bittre officeren. Han tänker tillbringa en sista helg i New York innan han tar livet av sig. Gabrielle Anwar spelar den unga tjejen som dansar tango i en minnesvärd scen som fick ge namn åt det hela.

Dessutom handlar det om ära och heder eftersom den unge studenten vägrar att tjalla på några skolkamrater och hotas av relegering från skolan.

Al Pacino är en av de stora amerikanska filmskådespelarna, men han har haft en ojämn karriär efter den fantastiska starten på 1970-talet med bland annat "Gudfadern"-filmerna.

Nyligen har vi kunnat se honom i "Insomnia", där han gör om Stellan Skarsgårds roll, och i bioaktuella "Simone" där han spelar en regissör som är trött på diviga skådespelare.

Han har också själv regisserat en film, den charmiga "Looking for Richard" om Shakespeare och en uppsättning av dennes "Richard III". (Scent of a woman, 1992)

TV 3

21.00

I krigets skugga

Kevin Costner har en biroll i det här dramat om en Vietnamveteran som återvänder hem med osynliga ärr. Handlar om barn och deras egen kamp. Med skicklige Elijah Wood som var duktig redan som barn men nu är mest känd som Frodo i ”Sagan om ringen”. (The War, 1994/rek 11)

TV 3

3.05

Breaking up

Russell Crowe och Salma Hayek pratar och pratar i denna romantiska komedi om ett par som är ihop. Och gör slut. Och är ihop. Och gör slut. Svårt att engagera sig i, även om skådespelarna är duktiga. Den filmades 1995 och blev liggande i ett par år och fick sedan premiär direkt på video i de flesta länder. (1997)

SVT1

0.35

Getaway – rymmarna

Hårdkokt action av Sam Peckinpah, som gjordes i onödig nyinspelning på 1990-talet. Steve McQueen har huvudrollen mot Ali MacGraw. Om en kupp som går fel och sedan flyr huvudpersonerna tillsammans undan både polis och andra brottslingar. En del obehagligt råa våldsscener och en människosyn som är väldigt föraktfull mot de svaga. (The Getaway, 1972)

Kanal 5

23.15

Roger och jag

Underhållande film kring sorgliga händelser.

Filmaren Michael Moore återvände efter några år till sin hemstad Flint i Michigan. Och där var allt förändrat sedan den stora bilfabriken lagts ner. Fler och fler nedläggningar ödelade staden.

Moore försökte få tag på General Motors chef Roger Smith för att få svar om nedläggningarna. Han filmade sin jakt på de ekonomiska makthavarna, men också hur livet förändrades i Flint med 40 000 försvunna jobb. Men filmen är alltså rolig. Också. Michael Moore har fortsatt undersöka ekonomi och politik i USA och varit vass både i böcker, tv-program och filmer. SVT har börjat visa hans tv-serie, och i februari kommer hans senaste film ”Bowling for Columbine” på biograferna.

(Roger and me, 1989)

SVT2

12.00

Besatt av hämnd

Ganska spännande thriller om kärlek. John Lithgow och Eric Roberts är båda förälskade i samma kvinna, Mädchen Amick. Även med Richard Edson, Donald Moffat, David Ackroyd och Tom Kindle. (Love, cheat & steal, 1993/rek 15)

ZTV

22.00