Filmtips 26 januari

TV
Foto: pawel flato
Ann-Sofie Rase spelar en av forskarna som farit till Norrland för att titta närmare på effekterna efter en skogsbrand.

Det okända

Något så ovanligt som en svensk skräckfilm.

Bitvis otäck, men den är väldigt lik amerikanska lågbudgetsuccén "Blair witch project" som kom strax innan. Liksom den gjord med skakig kamera, och liksom den utger sig filmen för att vara en dokumentering av vad som hänt under en arbetsresa. I vildmarken.

Här är det fem biologer som åker till Norrland för att se hur naturen klarat en skogsbrand. I spåren efter branden hittar de mystiska saker, och gradvis förstår de att detta okända är farligt. Kanske väldigt farligt.

Som ett virus sprider det sig, och det gör också misstänksamheten. Varken de själva eller vi vet vem man kan

lita på. Det blir stundtals spännande.

Både människorna och miljön är trovärdiga. En intressant gimmick är att skådespelarna har sina riktiga förnamn i filmen. Det vill säga Jakob

( Erickson), Ann-Sofie ( Rase), Tomas ( Tivemark), Ingar ( Sigvardsdotter) och Marcus ( Palm).

Tivemark har också skrivit manus ihop med filmens regissör Michael Hjorth. De utgör två tredjedelar av gänget som skrivit de två svenska komedisuccéerna "Svensson, Svensson" och "Cleo" för tv. (1999)

TV 4

21.00

Almost famous

Mycket underhållande rockfilm av Cameron Crowe, byggd på hans egna

erfarenheter som tonårig journalist på 1970-talet. Som sextonåring åker han på turné med påhittade bandet Stillwater för att göra ett Rolling Stone-reportage. (2000)

TV 1000 Cinema

21.00

Blåsningen

Mycket underhållande svindlarhistoria där Robert Redford vill hämnas på gangstern Robert Shaw och får hjälp av den gamle trickspecialisten Paul Newman. Underhållande och överraskande. (The Sting, 1973/rek 15)

TV 3

2.20

Från sopåkare till fotbollsfenomen

Sophämtaren Tony Danza upptäcker att han kan sparka hårt och långt. Titeln sammanfattar fint. Regisserad av Tim Kelleher. (The Garbage picking field goal kicking Philadelphia phenomenon, 1998)

TV 3

16.20

Vem satte dit Roger Rabbit

Underhållande blandning av tecknat och skådespeleri. Bob Hoskins spelar deckare i 1940-talets Hollywood som ger sig in i den tecknade delen av staden för att fånga skurkarna.

När den kom kändes den här tekniken avancerad. Med hjälp av datorer skapades ett smidigt samspel mellan levande och tecknade stjärnor. Mer trovärdigt än i

äldre försök som ”Mary Poppins”.

Häftigast är Roger Rabbits fru som liknar en femme fatale, men är en snäll kvinna. Som inte kan hjälpa att hon är ritad som hon är, säger hon. Hennes röst görs i originalet av Kathleen Turner.

Som en hyllning till den animerade historien dyker också tecknade figurer från många olika filmer och filmbolag upp hos Roger Rabbit. (Who framed Roger Rabbit? 1988)

TV 4

9.30

I skuggan av Bronx

Robert De Niro regidebuterar här och spelar också en av huvudrollerna. Han är en snäll och laglydig busschaufför som försöker hålla sin son C borta från traktens maffiaboss och brottets frestelser 1968. (A Bronx

tale, 1993)

Canal +

17.10