Filmtips 27 januari

TV
Foto: sandrews
Károly Eperjes som Szamosi och Stellan Skarsgård som Raoul Wallenberg.

God afton, herr Wallenberg

Kjell Grede har gjort det här mörka dramat om Raoul Wallenbergs hemliga arbete i Budapest under andra världskriget.

Han kämpar för att rädda människor från att hamna i koncentrationslägren, men grubblar över om hans hjälp och insatser verkligen gör någon nytta för judarna.

Stellan Skarsgård är mycket bra i huvudrollen, och Esa Vuorinens foto och de väl återskapade miljöerna fångar undergångsstämningen 1944. I övrigt är det få svenska skådespelare i den här prisade historien, som är plågsam att se. Poetisk, men deprimerande.

Ett nedslag i en skakande verklighet, ett utsnitt utan början eller slut, en rapport som ställer fler frågor än den ger svar.

Stellan Skarsgård har de senaste åren gjort mest internationella filmer, efter en karriär i Sverige som inleddes med tv-serien "Bombi Bitt och jag" på 1960-

talet. Men han hade också en stor roll i "Glasblåsarns barn" som var bioaktuell samtidigt som "Will Hunting", "Amistad" och "My son the fanatic". Samtidigt som han gjorde "Ronin" i Paris. Nu har han spelat in en ny "Exorcisten" i Marocko och Rom, och har också en stor roll i Lars von Triers "Dogville" som väntas få världspremiär i Cannes i maj. (1990)

SVT 2

22.30

Det kom en cowboy till Hollywood

Jeff Bridges kommer till filmstaden i början av 30-

talet för att skriva film, men hamnar framför kameran i stället. Komedi med bra skådisar (bland andra Andy Griffith och Donald Pleasence). (Hearts of the west, 1975)

TCM

20.00

Grinchen – julen är stulen

Snäll och underhållande barnfilm med en rejält grönsminkad Jim Carrey som sagomonster i idyllisk jultid. Dr Seuss barnböcker är mycket populära i USA. (How the Grinch stole christmas, 2000)

Canal+ Gul

19.15

Blue streak

Inbrottstjuvar stjäl en stor och värdefull diamant i Los Angeles. Kuppen går snett, och en av tjuvarna gömmer diamanten på en byggarbetsplats. När han kommer tillbaka några år senare för att hämta den är bygget färdigt. Där står en polisstation.

Komikern Martin Lawrence spelar tjuven som nu försöker på olika sätt att ta sig in och hitta diamanten. När han utger sig för att vara polis visar han sig, förstås, ha intuition som hjälper till att lösa brott.

Grundintrigen är roligare skildrad i Donald Westlakes roman ”Den heta stenen” (filmad 1972) som den påminner om.

”Blue streak” är en riktigt gammaldags komedi, med några stänk ”Snuten i Hollywood”. Men Martin Lawrence är ingen Eddie Murphy, utan blir ofta påfrestande när han ska vara tokrolig och klär sig i fula kläder och hemska tänder och dansar skojigt.

I bakgrunden gungar hiphop, men intrigen är som vilken 30-talsbuskis som helst.

Plus lite bilkörning och skottlossning.

Stefan & Krister åker till Kalifornien ungefär. (1999)

ZTV

20.00

Ängeln på sjunde trappsteget

Regn, spyor och spädbarn som dör. Frank McCourts bok berättar med humor om barndomen på Irland. I filmen tar dysterheten över. Emily Watson och Robert Carlyle är föräldrar. (Angela’s ashes, 1999)

Canal+ Gul

16.50

Harrison’s flowers

Fantastiskt drama om kriget i före detta Jugoslavien, som berör och skakar om. Andie MacDowell spelar hustrun till en pressfotograf, försvunnen i början i inbördeskriget. Tillsammans med några av hans kolleger försöker hon

hitta honom. (2000)

Canal+

1.35