Filmtips 28 januari

TV
Adam Sandler spelar slarvern Sonny Koufax som tar hand om polarens son, så gott han kan.

Big daddy

En slapp och slarvig ungkarl (komikern Adam Sandler) tar hand om en femårig pojke för att imponera på sin flickvän.

Eftersom de två grabbarna befinner sig på samma intressenivå blir det en gör-som-du-vill-tillvaro för den yngste killen. Han får lära sig kissa mot husväggar, kasta pinnar för att fälla rollerblade-åkare, äta skräpmat tills man somnar och ta fribrottar-grepp. Paradis? Knappast.

Filmens problem är att den inte heller tycker det. Den må börja med lite anarki och busighet men sensmoralen är uppfostrande som en predikan i söndagsskolan.

Nu ska man kanske inte ta filmen för allvarligt. Då börjar man väl gråta, med tanke på en femårig pojke som lämnas bort av en dödssjuk mamma och slits mellan en underlig socialförvaltning och en oansvarig Adam Sandler.

Upplösningen i en rättegångssal hör också mest hemma i drömmarnas värld. Men smågulligt är det. Gammaldags, och Sandler är bäst när han är så här nedtonad, precis som i "Wedding singer". Man ska studera och slita hårt, klä sig snyggt och ta sitt ansvar. Vem väntade sig den propagandan från Adam Sandler? (1999)

TV 3

21.00

An American in Paris

Gene Kelly är konstnär som väljer kärlek (Leslie Caron) framför pengar i den här charmiga musikalen av Vincente Minnelli. Aningen sämre än ”Singin’ in the rain”, men ändå en sevärd lekfullhet. (1951)

TCM

22.00

Timecode

Originell och nyskapande film av Mike Figgis, med Stellan Skarsgård och Salma Hayek. I fyra rutor kan man samtidigt följa olika personer och platser. Så småningom förstår man hur de hänger ihop och några av människorna möts. (1999)

TV 1000

18.00

Lång-Lasse i Delsbo

Svenskt drama med verklighetsbakgrund. Sten Lindgren spelar Lars Landgren, ”Lång-Lasse”, en kyrkoherde som förde en framgångsrik kamp mot den andliga moralens förfall i Delsbo i Hälsingland under 1800-talet. I synnerhet hembränning.

Hans viktigaste motståndare är supande Tratt-Lasse i Rackarbygden, spelad av Arthur Fischer. Dennes fosterdotter Margit (Ulla Andreasson) vill gifta sig med hygglige Björn (Erik Sundquist), men det är mycket trassel på vägen. Samtidigt som kampen mellan den tuffe prästen och de hembrännande elakingarna ökar.

Snyggt foto av Sven Nykvist, regi och manus av Ivar Johansson. Han intresserade sig mycket för folk i olika landsändar, och gjorde filmer som ”Hälsingland”, ”Storm över skären”, ”Bröllopet på Solö”, ”Livet i Finnskogarna” och ”Ådalens poesi”. Han levde 1889 – 1963 och började sin karriär på stumfilmstiden som manusförfattare. (1949)

SVT1

14.20

Min älskling, mitt land

Om Frankrike och Algeriet, om en journalist som återvänder till sitt hemland och bär på hemligheter om det förflutna. Om striderna mot fransmännen 1962, om kärlek och andra sorters lojalitet.

(Là bas. . . mon pays, 2000)

Canal+

13.50

De upproriska

Sidney Poitier spelar ny lärare i en hård Londonskola. Först är eleverna bråkiga och oförskämda, men sakta vinner han mer och mer respekt bland dem. Lulu gör filmdebut och sjunger titellåten. (To sir, with love, 1966)

TV 1000

16.00