Filmtips 29 januari

TV
Billy Bob Thornton (t h) spelar Karl som mördade sin mamma som barn.

Sling blade

Billy Bob Thornton fick en Oscar för manuset. Han spelar själv den

förståndshandikappade

Karl som bara var barnet när han mördade sin mor. Nu släpps han ut från mentalsjukhus och återvänder till hemstaden.

Men våldsamma händelser och personer där hotar att åter dra fram hans ilska.

Dwight Yoakam, som spelar en riktigt obehaglig typ, började som framgångsrik countrymusiker, men skådespelar alltmer. Han är också elak skurk i "Panic room". Här finns också utmärkta skådespelare som Robert Duvall, JT Walsh och den unge pojken Lucas Black. Samt John Ritter, som annars mest brukar spela komedi. Regissören Jim Jarmusch har en hastig cameo.

Billy Bob Thornton har fortsatt skriva manus och regissera, men har inte lyckats med något lika starkt som "Sling blade". Han skrev och regisserade "Daddy and them", som inte blev bra, och var manusförfattare till "The Gift". Han regisserade också "Alla dessa vackra hästar".

Som skådespelare har vi sett honom bland annat i "Monster"s ball", "Bandits" och "The Man who wasn"t there". (1996)

SVT 1

21.30

Waking the dead

Passionerat kärleksdrama. Billy Crudup vill satsa på en politisk karriär, flickvännen Jennifer Connelly är radikal aktivist. Dramat hoppar mellan 1970-tal och 1982 när han står för viktigt val. (2000)

Canal+

19.10

Save the last dance

Amerikansk ungdomsfilm om hur kärleken till musiken (balett, hiphop) förenar en ung vit tjej (Julia Stiles) och en ung svart kille (Sean Patrick Thomas) i Chicagos storstadsgetto. Gripande och romantiskt. (2001)

Canal+

19.10

The Rookie – nykomlingen

Fånig polisthriller gjord på rutin av Clint Eastwood, som både regisserar och spelar efter mallarna. Charlie Sheen är den unge nybörjarpolisen och Sonia Braga en kvinna som antastar Eastwood . (1990)

TV 3

21.00

5 äss i leken

Den sista film som The Rat pack gjorde. Här spelar Frank Sinatra en Robin Hood-liknande gangster i förbudstidens Chicago.

Låten ”(Chicago) My kind of town” specialskrevs för filmen. Runt sig har han ett läckert gäng med inte bara Dean Martin och Sammy Davis Jr, utan även Bing Crosby, Edward G Robinson och Peter Falk.

Andra filmer med Sinatra och Rat pack var ”3 mot alla”, ”4 för Texas” och ”Storslam i Las Vegas”. Den sista nyinspelades som ”Ocean’s eleven”. Sinatra fick en Oscar för sönderslagne Angelo Maggio i ”Härifrån till evigheten” Han var också knarkaren Frankie Machine i ”Mannen med den gyllene armen” och Bennet Marco i ”Hjärntvättad”.

Frank Sinatra gjorde många sorters filmroller, och var en lyckad filmstjärna vid sidan om sin dominerande karriär som sångare. Han spelade även hårdkokt polis i ”Detektiven”.

(Robin and the seven hoods, 1964)

SVT1

14.00

The Mexican

Ojämn kärleksthriller med Julia Roberts och Brad Pitt. Klanten Pitt jagar värdefull pistol i Mexiko, medan Roberts hålls som gisslan av yrkesmördare. James ”Tony Soprano” Gandolfini är bra i viktig biroll. (2001)

Canal+ Gul

21.00