Deltagarna smugglade in cigaretter

TV

En smugglingsskandal skakar SVT.

Aftonbladet kan i dag avslöja hur deltagaren Patric Sjöström vid flera tillfällen smugglade in både snus och cigaretter i Robinson-lägret.

Med hjälp av den malaysiska kustbevakningen.

Foto: peter kjellerås
Suget blev för starkt Bakom ryggen på tv-teamet lyckades Patric Sjöström smussla cigaretter och snus in i Robinsonlägret.

I gårdagens program fick tittarna se hur Patric Sjöström samlade fimpar och tiggde cigaretter på shoppingturen.

Det var inte enda gången han rökte i ”Expedition: Robinson”.

– Jag smusslade undan cigaretter och rökte när tv-teamet inte var i närheten. Jag tror att de såg mig nån gång, men då trodde de väl bara att jag hade nån fimp kvar från shoppingrundan, säger han.

Hade en hel ask

Men Aftonbladet kan i dag avslöja sanningen.

Patric Sjöström hade med sig närmare en hel ask tillbaka till lägret och fick vid flera andra tillfällen hjälp att förse sig med tobak. Bland annat av den malaysiska kustbevakningen.

– De rände rätt upp på stranden med sin båt och en massa svartklädda Rambo-killar hoppade av, säger han.

Då iscensatte Patric sin plan – med hjälp av deltagaren Antoni Matacz.

– Antoni distraherade tv-teamet och höll dem borta samtidigt som jag tog emot säkert 25 cigaretter av soldaterna. De tyckte synd om mig och ville hjälpa mig, säger han.

Vid ett annat tillfälle fick han flertalet cigaretter av lokalbefolkningen, som var på ön för att samla bonzai-träd. Dessutom hittade han och gömde undan två halvfulla snusdosor, som troligen tappats av SVT:s kamerapersonal.

– Jag hoppas inte att jag framstår som en fuskare, för det är jag inte. I stället vittnar det här om uppfinningsrikedom och handlingskraft. Jag är säker på att Robinson Crusoe själv skulle gjort så här om han var röksugen, säger Patric.

SVT visste ingenting

Uppgifterna kommer som en chock för SVT:

– Det här kände vi absolut inte till. Hade vi gjort det hade vi genast ingripit. Tanken är att de enbart får förse sig med den naturliga tillgången på föda, säger projektledaren Irene Tostar.

– Vi försöker till varje pris undvika sånt här. Men vi kan inte göra något åt deltagarnas uppfinningsrikedom, om de gör det i lönndom.

Flera smugglingsincidenter

Björn Solfors