”Vår son Amos får se oss på video”

Nyblivna papporna Jonas och Mark om sin schlager-debut

1 av 3 | Foto: HANNA TELEMAN
"VI SKA FÖRSÖKA UNDVIKA KATASTROFER" Mark Levengood och Jonas Gardell har aldrig tidigare jobbat tillsammans men nu är det snart dags - i Melodifestivalen. "Jag vet inte varför vi tackade ja. Men vi ska försöka undvika katastrofer och att hamna hos familjeterapeuten efteråt", säger Gardell.
TV

Jonas Gardell och Mark Levengood debuterar i Melodifestivalen.

Då får sonen Amos stanna hemma.

- Vi håller honom utanför det här, den arme kraken, säger Mark och skrattar.

I fredags kunde Aftonbladet avslöja programledarna för årets Melodifestival.

Det äkta paret Mark Levengood och Jonas Gardell leder den stora finalen i Globen i Stockholm den 15 mars.

Sonen Amos, som föddes i höstas, är dock för liten för att uppskatta showen än.

- Han får titta på videon när han blir större. Jag tror nog att vi kan få en kopia från SVT, säger Levengood.

Bryter mot regler

Mark ska även leda de fyra deltävlingarna i Jönköping (15 februari), Göteborg (22 februari), Luleå (1 mars) och Sundsvall (8 mars) tillsamans med schlagerstjärnorna Carola, Lena Philipsson, Charlotte Nilsson, Roger Pontare och Lill-Babs.

Jonas och Mark har aldrig jobbat ihop tidigare.

- Vi väljer att debutera i det här blygsamma sammanhanget (skratt). Egentligen har jag och Mark en regel i vår relation att aldrig jobba, tävla eller jämföra oss med varandra.

- Jag vet inte varför vi tackade ja. Men vi ska försöka undvika katastrofer och att hamna hos familjeterapeuten efteråt, säger Jonas Gardell.

Blir stor show

Jonas var den mest svårövertalade av de två. Men nu ser båda fram emot tävlingen. Jonas utlovar ett stort shownummer och en fortsättning på sin "Schlager-skola", som han även ledde vid förra årets Melodifestival.

Tävlingen är kultförklarad i gaykretsar. Och i år syns det även i rutan. Fler öppet homosexuella artister än någonsin deltar i schlager-SM.

- Till dem säger jag bara: "Det där är min nisch! Skaffa er egna karriärer!" Men så har det alltid varit i Melodifestivalen - en massa glada bögar och Eva Dahlgren som sur lesbisk (skratt), säger Jonas Gardell.

Har förlåtit Carola

För drygt ett år sedan utlöstes en debatt när några uttalanden av Carola uppfattades som fördomsfulla mot homosexuella. I år leder både Carola och Jonas Gardell Melodifestivalen.

- Hon har bett om förlåtelse och i Bibeln står det att man ska förlåta, så det har jag gjort, säger Gardell.

Här är alla programledarna i Melodifestivalen

Dan Panas