Filmtips 30 januari

TV
Myran som kallas Z är tecknad efter Woody Allen. Han står också för myrans röst.

Antz

En stundtals mycket rolig tecknad film, mer riktad till en vuxen publik än till barn.

Silhuetten som inleder filmen känns bekant. Visst är det skyskraporna på Manhattan? Nej, när bilden klarnar, visar det sig vara grässtrån i samma form.

Rösten som pratar är också bekant. Just det, Woody Allen, i ännu en neurotisk roll. Men här är han inte kulturpersonlighet på Manhattans Upper east side utan en myra som undrar hur han ska dra sitt strå till stacken. Lille Z-4195 känner sig, med viss rätt, anonym bland miljoner myror.

En arbetarmyra som vill ha ett annat liv. Särskilt sedan han stött ihop med prinsessan ( Sharon Stone) som finns nere i jobbarnas bar. Han ber sin gode vän soldaten ( Sylvester Stallone) att de ska byta plats för en dag"

"Antz" använder, som gamla tiders fabler, djurvärlden för att berätta om människor. Den lille hjälten och prinsessan hamnar på äventyr utanför stacken på jakt efter det mytiska paradiset som ingen riktigt tror på.

En ganska vuxen film, med rapp och kvick dialog i samma anda som just Woody Allens filmer.

De kända skådespelarna som medverkar med sina röster, lät även animatörerna teckna myrorna med deras utseenden som förebilder.

Kultfakta: Woody Allen spelade in sin dialog på fem dagar. Däremot påstås det att han aldrig har sett filmen, då han inte vill se sig själv som tecknad myra.

(1998)

Kanal 5

21.00

Duets

Sista filmen för regissören Bruce Paltrow (1943-2002), pappa till filmens stjärna Gwyneth. Han dog helt oväntat av en hjärtattack när de skulle fira hennes 30-årsdag i Italien.

Filmen utspelas bland folk som tävlar om pengar i karaoketävlingar. Ett antal människoöden vävs samman, men blandningen av bitterljuv kärlek och social satir fungerar inte riktigt. Bäst är Gwyneth och Huey Lewis. (2000)

TV 1000 Cinema

19.00

Aberdeen

Ett gripande familjedrama, där Stellan Skarsgård briljerar som alkoholist. En

roadmovie som utspelas i Norge och Storbritannien, där Charlotte Rampling är exhustrun och Lena Headey dottern han svek och nu måste närma sig igen. (2000)

Canal+ Blå

18.10

De red efter guld

Sam Peckinpahs (1925 – 1984) genombrottsfilm, en stark västern om två åldrade revolvermän som ser tillbaka på sina liv medan de vaktar en guldtransport. Sista filmen för Randolph Scott (1898 – 1987). (Ride the high country, 1962)

TCM

20.00

Holy man

En svart komedi som spretar åt på tok för många håll.

Jeff Goldblum och Kelly Preston spelar arbetskamrater och rivaler på Good buy shopping network, ett tv-shopping-företag som inte går något vidare.

De är inte särskilt förtjusta i varandra, men alla som ser filmen förstår redan från början att de naturligtvis kommer att bli förälskade i varandra.

När de av en slump möter den mystiske ”G” (Eddie Murphy), förändras deras och företagets liv.

Han är en sorts pratglad profet som anlitas av tv-kanalen och gör tv-handlandet till ett slags religiös upplevelse. Snabbt rusar försäljningssiffrorna i höjden...

Som svart satir över tv-shopping och new age och annan ”andlighet”, är filmen på tok för rörig.

Nu lever den på att Eddie Murphy några enstaka gånger får utlopp för sin komiska talang. (1998)

ZTV

20.00