Filmtips 31 januari

TV
Sissy Spacek och Christopher Walken tar sig en svängom i skyddsrummet medan sonen ser på.

Rätt upp i 90-talet!

En annorlunda och rätt gullig romantisk komedi.

Huvudpersonen Adam ( Brendan Fraser) är 35 år - men har aldrig varit utomhus.

Under det tidiga 1960-talets kalla krig var hans pappa ( Christopher Walken) och hans gravida mamma ( Sissy Spacek) övertygade om att ryssarna skulle kärnvapenbomba USA. Så de flyttade in i en skyddsbunker i Los Angeles. Där föddes Adam.

Nu öppnas skyddsrummet och Adam skickas ut för att proviantera.

Bitvis påminner filmen då lite grann om "Truman show", med en sorts artificiell verklighet i skyddsrummet. Men mest av allt är det en kulturkrocksfilm; hur ska Adam klara sig i dagens stressade verklighet.

En ung kvinna ( Alicia Silverstone) som han stöter ihop med, hjälper honom på traven.

Ju längre filmen pågår, ju mer förutsägbar blir den.

Men den är hela tiden underhållande. Brendan Fraser är suverän på att spela vänligt fånig, ungefär på samma sätt som i "Djungel-George". Och Walken och Spacek är förstås två klippor i rollerna som de lite knäppa föräldrarna. (Blast from the Past, 1999)

SVT 1

21.00

Great white hype

En ganska rolig komedi om livet bakom kulisserna i boxningsbranschen.

Samuel L Jackson spelar promotorn som försöker lansera ett vitt hopp i ringen. Han har insett att folk har tröttnat på att se svarta människor banka skiten ur varandra. Så hans nuvarande stjärna blir motvilligt sidsteppad. (1996)

TV4

23.20

Syndare i sommarsol

Svenskt drama som utspelas i ett sommarhus i skärgården 1925, där unga vänsterintellektuella diskuterar livet och förför varandra. Bra skådisar – Ola Norell, Maria Bonnevie, Cecilia Frode, Malin Larsson, Shanti Roney, Ulf Friberg, Anders Ekborg, Harald Lönnbro – i ett drama som ändå aldrig lyfter. Kanske för att det helt enkelt handlar om rätt tråkiga människor. (2001)

Canal+ Gul

15.20

Lost in Yonkers

Filmversionen av Neil Simons prisbelönade Broadway-pjäs, om New York-bröder som tvingas bo hos sin lite halvgalna faster när pappan blir änkling. Pratig, men räddas nästan av karismatiska Mercedes Ruehl i rollen som fastern. (1993)

TV 1000 Cinema

19.00

Ormens labyrint

Flera bra skådespelare – Ewan McGregor, Pete Postlethwaite, Greta Scacchi och Richard E Grant – i ett ljummet drama.

Miljön är ett herresäte i 1700-talets England. Det handlar om trädgårdskonst, svartsjuka och kärlek. Påminner lite stilmässigt om Peter Greenaways filmer, fast utan hans svarta

humor.

Ewan McGregor spelar en ung holländare som får i uppdrag att anlägga en trädgård åt det förmögna paret Juliana och Thomas Smithers (Greta

Scacchi och Pete Postlethwaite).

Här finns också en dotter som ser syner och Richard E Grant som intrigerar. Om att tukta naturen och oärlighet. Välgjord men tråkig.

Philippe Rousselot som regisserade filmen är annars mer känd som filmfotograf, både i Hollywood och till många av de största franska filmerna. (The Serpent’s kiss, 1997)

SVT 1

23.55