Filmtips 1 februari

TV
Marisa Paredes står i regnet.

Allt om min mamma

Pedro Almodóvars största publiksuccé, flerfaldigt prisbelönad, bland annat med Oscar för bästa utländska film och regipriset i Cannes. Många tyckte att den borde ha vunnit Guldpalmen.

Visst, det är en mycket bra film - men inte så särskilt annorlunda från allt annat den spanske regissören har gjort.

Som vanligt står kvinnorna i centrum.

Främst då ungefär 30-åriga ensamstående mamman Manuela ( Cecilia Roth) som jobbar på sjukhus. En stor sorg gör att hon beger sig ut på en resa, tillbaka till ungdomens Barcelona, där hon återförenas och/eller möter tre kvinnor som alla på olika sätt blir beroende av henne:

För La Agrado ( Antonio San Juan), en man med kvinnliga drag och silikonbröst, blir Manuela som en syster. För skådespelerskan Huma Rojo ( Marisa Paredes) blir hon en hjälpreda och kollega. Och för gravida nunnan Rosa ( Penélope Cruz) växer hon till en slags ställföreträdande mamma.

Mer om handlingen ska inte avslöjas. Men här - i skildringen av vänskapen och den spontana solidariteten mellan

kvinnorna - är Almodóvar som bäst. Han blandar skickligt humor och allvar, man både skrattar och gråter.

Hans film är också en hyllning till kvinnor som skådespelerskor och han har inte bara lockat fram det bästa hos dem i sin egen film, utan väver också skickligt in scener ur såväl filmklassikern "Allt om Eva" som Tennessee Williams-pjäsen "Linje Lusta" i handlingen.

Tyvärr har filmen en stor svaghet, som är vanlig hos Pedro Almodóvar: medan kvinnorna skildras med stor kärlek och medkänsla, är karlarna grovt tillyxade figurer, som hämtade från någon dålig bögkabaret.

Jag tror helt enkelt inte på att kvinnorna i "Allt om min mamma" någonsin skulle ha mött männen i filmen.

(Todo sobre mi madre, 1999)

SVT 2

21.15

The Yards

Andra filmen av James Gray (Little Odessa) som handlar om gangsters i New Yorks förorter. Mark Wahlberg spelar en man som försöker hålla sig hederlig, men dras in i skumma kretsar kring James Caans maffialedare. Joaquin Phoenix är bra som farlig släkting i ett tungt drama, där Charlize Theron står för romantiken. Den allvarligare sidan av ”Sopranos”, ungefär. (2000)

TV 1000 Cinema

21.00

Hålla andan

Välgjord film av Terry McMillans bestseller om svarta kvinnors försök att finna kärleken. Med Whitney Houston, Angela Bassett, Loretta Devine, Lela Rochon och Wesley Snipes. Mycket bra musik, sammanställd av Kenneth ”Babyface” Edmonds. (Waiting to exhale, 1995)

TV 4

23.45

He got game

En av Spike Lees bästa filmer, ett gripande drama om en far och son som försöker lära känna varandra.

Pappa Jack (Denzel Washington) sitter i fängelse för mord. Sonen Jesus (Ray Allen) är en av amerikansk skolbaskets mest lovande talanger. Jack blir erbjuden ett kortare straff och snabb frigivning, om han lyckas övertala sin son att skriva kontrakt med rätt lag, det vill säga det som guvernören i staten håller på.

En frän skildring av cynismen och pengarullningen i amerikansk basket. Kultfakta: Ray Allen är basketstjärna på riktigt, i Milwaukee Bucks. (1998)

SVT 1

23.25