Filmtips 2 februari

TV
Australiensaren Mel Gibson som skotsk frihetshjälte i 1200- talets Skottland.

Braveheart

Mel Gibsons spännande historiska äventyr.

Femfaldig Oscarsvinnare, för bästa film, regi, foto, makeup och ljudeffekter.

Historien utspelas i Skottland på 1200-talet. Kung Edward I tar med våld den skotska kronan och landet. Lille William Wallace blir i striderna föräldralös och flyr med en släkting.

Som vuxen (spelad av Mel Gibson) återvänder han till Skottland och förvandlas så småningom till symbol och ledare för de frihetskämpar som strider för ett fritt och oberoende land.

Mel Gibsons film vann lite överraskande den finaste Oscarsstatyetten. Många hade väntat sig att filmen skulle anses vara för våldsam och blodig för att passa den konservativa Oscarsjuryn.

Sophie Marceau och Catherine McGormack spelar kvinnorna i Wallaces liv.

Kultfakta: Mel Gibson nobbade huvudrollen i Terry Gilliams film "A Tale of two cities" för att göra "Braveheart". Han erbjöd i stället Gilliams att regissera den här filmen, men han tackade i sin tur nej.

(1995)

TV 4

21.00

Harrison’s flowers

Ett mycket starkt och omskakande drama om kriget i före detta Jugoslavien. Andie MacDowell är hustrun som letar efter sin försvunne man, en pressfotograf (David Strathairn), och då blir vittne till våldtäkter, avrättningar och etniska rensningar. Med Adrien Brody och Brendan Gleeson i viktiga biroller. (2000)

Canal+ Gul

14.15

Den 25:e timmen

Spännande drama som utspelas under andra världskriget. Anthony Quinn (1915 – 2001) spelar en rumänsk bonde som skickas till ett arbetsläger då den lokala polisen är tänd på bondens vackra hustru, spelad av Virna Lisi. (La Vingt-cinquième heure, 1967)

TCM

20.00

Spelman på taket

Underhållande filmversion av musikalen med samma namn. Utspelas kring förra sekelskiftet i en liten rysk by, där huvudpersonen Tevje (Topol) försöker hålla det judiska arvet vid liv, trots att han och hans folk förföljs. Medryckande musik av Jerry Bock. För arrangemanget i filmen svarar Spielbergs favoritkompositör John Williams. (Fiddler on the roof, 1971)

TV 3

1.55

Jakten på den försvunna skatten

Steven Spielbergs klassiska matinéäventyr.

En fartfylld historia om äventyraren och arkeologen Indiana Jones (Harrison Ford) som 1936 får i uppdrag att finna Arken, en kista med resterna av de tio budorden. Spännande, fast gjort med glimten i ögat. Karen Allen är en stentuff hjältinna.

Kultfakta: Tom Selleck skulle ha gjort huvudrollen, men fick inte ledigt från inspelningen av tv-serien ”Magnum”. (Raiders of the lost ark, 1981)

TV 3

21.00