Filmtips 3 februari

TV
Vackra kvinnor i vacker, men tråkig, film. Trots många duktiga skådespelare uteblir lyftet.

Hip hip hurra!

Kjell Gredes drama om de berömda Skagenmålarna och deras liv i Skagen i Danmark i slutet av 1800-talet.

Guldbaggebelönad för både regi och bästa skådespelerska ( Lene Brøndum) och dubbelt prisbelönad i Venedig.

Det handlar alltså om ett antal konstnärer som jobbade, festade, älskade och hatade varandra under den här tiden.

I centrum står Peter Severin, mer känd som Sören Krøyer (1851-1925). Han blev med tiden den mest berömde, rikaste och mest älskade av de danska målarna.

Hans mest kända tavla är "Hipp, hipp, hurra!" (olika stavningar av tavlans namn förekommer), som han målade i perioder 1884 -1888. Krøyers privatliv var inte lyckat. Hustrun Marie Krøyer (1867 - 1940) - spelad av Pia Vieth - ansågs mer "duktig" än talangfull som konstnär. Hon tröttnade på livet på Skagen, lämnade sin man och gifte sig med kompositören Hugo Alfvén (1872 - 1960).

Det är ett myller av människor. Det är vackra bilder. Och det är" stentrist, trots att de många duktiga skådespelarna - i andra roller återfinns bland andra Helge Jordal, Karen-Lise Mynster, Jesper Christensen, Ghita Nørby och Henning Jensen - försöker få lite liv i tablåerna.

Svenska kritiker var välvilligt inställda, men de flesta av deras danska kollegor gjorde tummen ned. (1987)

SVT 1

13.40

Känd från tv

Fredrik Lindströms komedi om kändisvärlden. Johan Rheborg spelar en populär tv-stjärna med trassligt privatliv. När en barndomskompis (Kristian Luuk, oväntat bra) vill ge ut en bok i tv-stjärnans namn, går han motvilligt med på det – utan att ens ha läst boken. När den blir en succé, kör det ihop sig för alla inblandade?

Träffsäkert och roligt i bland, men oftast rätt larvigt. (2001)

TV 1000 Cinema

9.20

Tom Sawyer

Underhållande tecknad version av Mark Twain-klassikern. I den här datanimerade filmen av pojkboksäventyret, är Tom en katt och kompisen Huckleberry Finn en hund och för musiken svarar ett antal kända country & westernartister. Charmigt och annorlunda. (2000)

Canal+ Gul

18.05

Illusionernas stad

Femfaldigt Oscarsbelönat drama som utspelas i Hollywoods filmbransch. Kirk Douglas spelar en framgångsrik producent, och Lana Turner (1920 – 1995) en skådis han har ett förhållande med. (The Bad and the beautiful, 1952)

TCM

20.00

Spanarna

En actionkomedi, med en ovanligt lyckad blandning av spänning och humor.

Varken Emilio Estevez eller Richard Dreyfuss tillhör mina favoritskådisar, men här tycks de ha sporrat varandra till stordåd.

De spelar poliser som fått i uppdrag att övervaka en kvinna (Madeleine Stowe) vars förra pojkvän är en efterlyst mördare (Aidan Quinn). Innan han dyker upp, hinner dock en av poliserna (Dreyfuss) bli förälskad i kvinnan, så när mördaren dyker upp är det dags för en våldsam konfrontation...

För Madeleine Stowe var detta genombrottsrollen.

Framgången gjorde att Hollywood inte kunde hålla fingrarna i styr utan producerade en uppföljare (Spanarna 2, 1993). Den är dock betydligt lättviktigare.

(Stakeout, 1987)

ZTV

20.00