Filmtips 5 februari

TV
Sven Wollter spelar polisen som ska se om kollegorna sköter sig.

I lagens namn

En stark och omskakande polisthriller av Kjell Sundvall, regissören till "Jägarna", "Tomten är far till alla barnen" och "Grabben i graven bredvid".

Men han har också gjort ett stort antal Beck-filmer, så han är väl förtrogen med polisgenren.

Filmen bygger på Leif G W Perssons bok "Samhällsbärarna" och handlar om en polis ( Sven Wollter) som får i uppdrag att utreda ett antal polisövergrepp.

Bland många bra skådisar som Anita Wall, Ernst Günther (1933 - 1999), Marvin Yxner, Pia Green och

Johan Ulveson, är det framför allt Stefan Sauk som fastnar i minnet. Han spelar med kuslig precision den psykopatiska polis som glatt misshandlar folk till tonerna av "Björneborgarnas marsch".

För övrigt har filmen även som helhet mycket bra filmmusik, av Ulf Dageby. På bio är filmen värd ett plustecken till. Men tyvärr kommer inte Peter Mokrosinskis suggestiva foto till sin rätt i tv-rutan. (1986)

SVT 1

21.30

Jagad

Mycket spännande actionfilm, med Harrison Ford och Tommy Lee Jones (Oscarsbelönad!).

Ford spelar doktor Richard Kimble, oskyldigt dömd för mord på sin hustru (Sela Ward). Jones spelar envise polisen Sam Gerard. På väg till fängelset lyckas Kimble fly, resten av filmen är en enda lång och spännande jakt.

För Gerard handlar det om att fånga Kimble, för Kimble handlar det om att hitta den riktiga mördaren, så att han själv kan bli rentvådd. Ford och Jones gör de båda till starka personligheter. Filmen har några suveräna action- och stuntscener.

Förlagan är en populär tv-serie från 1960-talet. Ford hävdar att han, faktiskt, aldrig sett ett enda avsnitt av den. (The Fugitive, 1993)

TV 3

21.00

Arsenik och gamla spetsar

Underhållande Frank Capra-komedi om två gamla damer som mördar ensamma gentlemän på besök. Med bland andra Josephine Hull, Jean Adair och Cary Grant. En historia som ofta dyker upp på teaterscener runtom i världen. (Arsenic and old lace, 1944)

SVT 1

14.05

Amelie från Montmartre

En mycket charmig fransk komedi, som blev stor publiksuccé runt hela världen. Suveräna Parismiljöer och en originell intrig. Audrey Tautou spelar Amélie, som gör allt för att hjälpa sina medmänniskor, något som förändrar livet för både henne och dem i hennes närhet. (Le Fabuleux destin

d’Amélie Poulain, 2001)

Canal+ Gul

21.00

Cocoon – djupets hemlighet

En charmig historia om några pensionärer i Florida. När några vänner flyr från ålderdomshemmet och tar sig ett dopp i grannens simbassäng, sker ett mirakel: plötsligt blir de tjugo år yngre!

De får ungdom och pigghet tillbaka – men är det egentligen bättre än att åldras med värdighet?

Bra skådespelare: Don Ameche (1908–1993), Jessica Tandy (1909– 1994), Wilford Brimley och Brian Dennehy. (Cocoon, 1985)

TV 4

0.10

ARTIKELN HANDLAR OM