Filmtips 7 februari

Förhandlaren

TV

En väldigt tydlig film.

Alla som någon gång varit på bio känner igen sig i ”Förhandlarens” omständliga och övertydliga berättarstil. Till sist blir det mer töntigt än spännande.

Poliser som rullar in alla sina bilar och vapen och leksaker, det är som att se en lågstadieklass skutta in på ett nöjesfält.

Och för den som inte fattar allt finns Graeme Revells gräsligt pompösa musik som förstärker varenda känsla.

Tack vare intressanta skådespelare hålls ändå intresset vid liv en stund, i synnerhet Samuel L Jackson och Kevin Spacey i huvudrollerna. Båda spelar specialister på gisslansituationer och hur man övertalar en brottsling att ge sig. Men misstänkt poliskorruption gör att en av dem tar gisslan för att tvinga fram sanningen – och den andre blir då polisens förhandlare.

Mycket prat. Många telefonsamtal. Regissören tänjer på spänningen så länge som möjligt och sedan en stund till. Han visar inte en sprinkler som sprutar vatten, han tar flera för säkerhets skull.

Allt bankas in. Birollerna är det vanliga galleriet. Om man inte gäspar ihjäl sig kan man försöka gissa vem som är skyldig och vem som är ärlig. En 90 minuters intrig utsegad till 140 minuter. (The Negotiator, 1998)

SVT 1

21.00

Enemy at the gates

Slaget om Stalingrad under andra världskriget, koncentrerat till två mäns duell. Ryske prickskytten Vasilij Zajtsev (Jude Law), som ensam påstås ha dödat över 140 tyska soldater mot tyske majoren König (Ed Harris), som jagar propagandaprickskytten. Flera blir kära i Rachel Weisz, Joseph

Fiennes sprider budskapet om hjälten. (2001)

Canal +

21.30

Clean and sober

Michael Keaton spelar mannen som vägrar att inse sina problem förrän döden stirrar honom i ansiktet. Naket och kallt om sprit- och drogmissbruk, ett nyktert uppvaknande för både Keaton och publiken. Keaton är bra i en osympatisk roll, liksom Morgan Freeman som hans hjälpare. (1988)

SVT 1

0.05

Vampyrernas natt

Vi hade väldigt roligt åt Roman Polanskis parodi på vampyrfilmer när den kom. Kvinnlig huvudroll har Sharon Tate, som mördades av Charles Manson och hans grupp 1969. Hon var då gift med Polanski och gravid. (The Fearless vampire killers, 1967)

TCM

22.00

French connection –

lagens våldsamma män

Bygger på verkliga händelser.

Biobesökarna la märke till Gene Hackman i ”Bonnie & Clyde”, men det här blev hans riktiga genombrott.

Han spelar New York-polisen Jimmy ”Popeye” Doyle som tillsammans med sin partner Roy Scheider kommer narkotikasmuggling mellan Frankrike och USA på spåren. De skuggar langarna, men bovarna bestämmer sig för att försöka röja poliserna ur vägen. Fernando Rey spelar den elegante franske narkotikahandlaren Charnier.

Filmen har några spektakulära biljakter och mycket action kring ett tunnelbanetåg. Banbrytande filmat på den tiden, och fortfarande scener som höjer pulsen på åskådaren. ”French connection” fick fem Oscar, bland annat för bästa film, bästa regi till William

Friedkin och huvudroll till

Gene Hackman.

Det kom en uppföljare 1975.

”French connection” har blivit stilbildande för polisfilmer och tv-serier, med sin kombination av vardagsslit och brutalt våld.

(1971)

TV 4

23.20

Durango

Ett amerikanskt tv-drama, som utspelar sig på Irland i slutet av 1930-talet. Mycket kärlek, lite spänning, med Patrick Bergin, Brenda Fricker och en lovande Matt Keeslar (känd från bland annat Scream 3) i huvudrollen. (1999)

TV 3

5.00