Filmtips 9 februari

Indiana Jones och de fördömdas tempel

TV

Effektfullt men kallt actiondrama när Harrison Ford för andra gången spelar Indiana Jones.

Han utsätts för mordförsök och flyr. En hastig rad farligheter för honom till en by i Indien där han slåss mot en religiös sekt. Ständigt skrikande Kate Capshaw i kvinnliga huvudrollen är sedan den här inspelningen gift med filmens regissör Steven Spielberg.

Inledningen av filmen är magnifik, och visar Spielberg i toppform. Startar på en nattklubb i Kina där doktor Jones får i sig gift och måste ha tag i motgiftet medan Capshaw sjunger ”Anything goes” på kinesiska.

Flykten går i halsbrytande fart med olika färdmedel innan huvudpersonerna hamnar i Indien. Där har barn rövats från en by, och det blir ett mörkt och obehagligt äventyr där skildringen av den främmande kulturen påminner om gamla aningslösa matinéer från Hollywood.

Utspelas före ”Jakten på den försvunna skatten”, en så kallad prequel. Sedan följde ”Indiana Jones och det sista korståget” och nu verkar det som om Steven Spielberg och Harrison Ford är redo för en fjärde film i serien. (Indiana Jones and the temple of doom, 1984)

TV 3

21.00

Lotta på Bråkmakargatan

Söt barnfilm där tre av Astrid Lindgrens historier har klippts ihop till en långfilm. Utspelas i en sockersöt idyll i en sorts 50-tal. Med Beatrice Järås som mamma och Claes Malmberg som pappa till Lotta (Grete Havneskjøld). Små, små bekymmer. Gulligt. Även med Linn Gloppestad, Martin Andersson och Margreth Weivers. (1992)

TV 1000

16.00

Houdini – en flört med döden

Tv-film om den store magikern och hans uppgång och världsberömmelse kring förra sekelskiftet. Johnathon Schaech har huvudrollen i ett drama som bara får med en del av magin, och en hel del om hans förhållande till frun. (Houdini, 1998/

rek 11)

Kanal 5

12.45

De skoningslösa

Välgjord västern av Clint Eastwood. Rå misshandel av en prostituerad. Belöning utlovas till den som hämnas. Sheriffen försöker hejda det men snart är prisjägarna på väg. (Unforgiven, 1992)

Canal + Gul

17.15

Love songs

Tre historier, regisserade av Andre Braugher, Louis Gossett Jr och Robert Townsend, som också spelar med i varandras avsnitt. Om att komma över svårigheter och hitta lyckan. (1998)

ZTV

20.00

Belägringen

Thriller i ett framtida New York där polis (Denzel Washington) och militär (Bruce Willis) slåss om vem som ska jaga och gripa misstänkta terrorister.

Det inleds med bombdåd, och förövarna har arabisk bakgrund. Vilket bland annat ställer till samvetsprövningar för två av huvudpersonerna, FBI-agenten Haddad (Tony Shalhoub) och Annette Benings rollfigur.

Polisen blir upprörd när militärens tvångsåtgärder sveper med en massa oskyldiga för att de har arabisk bakgrund. Vilket påminner om en del reaktioner i USA efter 11 september 2001. Men i den här historien blir det undantagstillstånd.

Arabiska organisationer i USA var upprörda över filmen. Sett till helheten försöker den säga att man inte ska döma folk i förväg beroende på deras bakgrund, men på vägen innehåller den en massa motsägelsefulla åsikter.

”Belägringen” regisserad av Edward Zwick, som också gjort ”Höstlegender”, ”Glory” och

”I sanningens namn”. Denzel Washington hade stora roller i de två sistnämnda. (The Siege, 1998)

TV 4

21.30