Patric: Jag såg döda överallt

Robinson- finalisten berättar om sin tid som FN-soldat

1 av 3 | Foto: PRIVAT
MITT I STRIDERNA Patric Sjöström tjänstgjorde som FN-soldat både i Libanon och i Somalia. På båda ställena var han ofta utsatt för fara. "Jag har gjort en insats för freden", säger han till Aftonbladet.
TV

Han har bombats av Saddam Husseins missiler. Och blivit vittne till blodbad i krigets Somalia.

För Aftonbladet berättar Robinson-Patric om sitt dramatiska liv som FN-soldat.

- Jag såg döda och skadade överallt, säger han.

Han är känd som en storrökande lustigkurre som älskar livet på krogen. Men Patric Sjöström har allvarligare sidor än så.

Han har gjort lumpen som Norrlandsjägare, rest i närmare 50 länder runt jorden, och sett det blodiga kriget i vitögat. Två gånger.

- Jag har väldigt mycket i bagaget som jag haft nytta av i Robinson. Det krävs mycket för att jag ska bli knäckt, säger han.

Scudmissiler på väg

Mitt under Gulfkrigets utbrott 1991 blev Patric stationerad som FN-soldat i Libanon.

- Det var bara andra dan av kriget och vi visste att Saddam hade både cyanid och nervgas. Sent en natt gick larmet. Två scudmissiler var på väg rakt mot oss, säger han.

Missilerna slog ner bara några kilometer från lägret.

- De hade ingen precision alls. Rutorna skakade och flera slogs ut av tryckvågen. Vi hade säkert 25 skarpa gaslarm under Gulfkriget.

Alla överlevde

- Hjärtat slog dubbelslag och jag var så jäkla rädd. Då undrade jag på riktigt vad jag egentligen höll på med, säger han.

Men alla i lägret överlevde attackerna. Annat var det i Somalia 1993.

En dag sent i juni gick den militanta krigsherren Aidiid till attack mot FN-soldaternas vapenkontroller i huvudstaden Mogadishu.

- Plötsligt var det somalier överallt och vi hörde hur kulsprutorna ekade. Det kom pickup-bilar in i vårt läger med döda och skadade uppslängda i högar på flaket. Vissa hade halva ansiktet bortskjutet och vi försökte rädda de svårast skadade, säger han.

Blev sjuk

Patric skadades aldrig i striderna, däremot blev han allvarligt sjuk under vistelsen i Somalia.

- Jag drabbades av en svår magsjuka och maten bara rann ur mig. Jag gick ner 19 kilo på sex veckor. Så jag hade svultit rejält innan jag åkte till Robinson, säger han med ett snett leende.

Kan du tänka dig att göra FN-tjänst igen?

- Nej. Men jag ångrar ingenting. Jag har gjort en insats för freden och träffat en massa spännande människor. Och jag älskar äventyr.

Björn Solfors