Filmtips 14 februari

Amerikansk high school-film som har sina roliga stunder och bra skådisar.
TV

American Pie

Amerikansk skol- och ungdomskomedi som blev en oväntat stor publiksuccé.

Fyra tonårspojkar som är på väg att sluta high school beslutar sig för att bli av med oskulden före avslutningsfesten.

Ingen särskilt originell idé, vi har sett det i massor av gapiga amerikanska skolfilmer, men "American pie" har några originella grepp i manus och några pinsamma scener som verkligen är smärtsamt pinsamma.

Och den ger faktiskt utrymme åt tjejerna också. Visst är det de fyra tonårspojkarna som är i fokus, men skärpan vilar även ibland hos flickorna de försöker imponera på. Filmen visar också deras lust och vilja att upptäcka kroppen och behålla respekten.

Samtidigt är en del intrigbitar av det mer krystade slaget. Filmen är kryddad med skämt om spermablandad öl, laxermedel, förnedring via internet och den scen som gett filmen dess namn.

Varje ny generation mister oskulden, det gjordes sådana komedier även på 1940-talet. Men de såg verkligen inte ut så här.

En bra skådespelarensemble: Jason Biggs, Chris Klein, Thomas Ian Nicholas, Seann William Scott, Shannon Elizabeth, Mena Suvari, Tara Reid och Eugene Levy.

En usel uppföljare hade premiär 2001, ännu en film i serien - "American wedding" - har USA-premiär i sommar.

Regissörerna Paul och Chris Weitz följde upp framgången med betydligt vuxnare Hugh Grant-komedin "Om en pojke". (1999)

SVT 1

21.00

Familjehemligheter

Ett laddat svenskt drama. Rolf Lassgård och Maria Lundqvist spelar ett gift par med tre barn i en småstad på 1970-talet. Men det finns sprickor i förhållandet, och varje familjemedlem döljer plågsamheter för varandra. (2001)

TV 1000 Cinema

15.00

French connection II

Uppföljaren till den femfaldigt Oscarsbelönade filmen, där Gene Hackman var en New York-polis på jakt efter knarklangare.

Välgjord, men har inte alls samma tempo och energi som första filmen. Utspelas i Marseille, dit Gene Hackmans polis har åkt för att sätta fast knarksmugglaren han jagade i första filmen.

TV 4

0.15

Tigerland

En annorlunda film om

Vietnamkriget. Skildrar ett gäng unga soldater och hur de stenhårt drillas vid ett läger i sydstaterna som kallas för ”Tigerland”. En av dem visar alldeles för mycket mänskliga känslor? Första huvudrollen i Hollywood för nya stjärnan Colin Farrell, mer känd för ”Minority report”. (2000)

Canal +

20.00

Täcknamn Coq Rouge

Första filmen efter Jan Guillous böcker om underrättelseagenten Carl Hamilton.

Säpo har fått nys om Plan Dalet, en planerad terroristattack mot ett okänt mål i Sverige från någon av parterna i Mellanöstern-konflikten. Carl Hamilton, specialutbildad i USA, får uppdraget att avstyra Plan Dalet och spåren leder till Libanon...

Pelle Berglunds film är spännande, våldsam i några enstaka scener och har en trovärdig intrig.

Stellan Skarsgård är utmärkt i huvudrollen och han spelade sedan rollen i ytterligare en långfilm och en tv-film. (1989)

SVT 1

23.25