Filmtips 25 februari

Foto: Seven Arts Productions
Montgomery Clift och Marilyn Monroe jagar trygghet och kärlek.
TV

De missanpassade

Filmhistoria eftersom det blev sista filmen för både Clark Gable, 59, och Marilyn Monroe, 35. Dessutom med Montgomery Clift, som dog några år senare, 1966, och är den bästa skådespelaren i filmen.

Den fjärde huvudrollen görs av Eli Wallach.

Marilyn Monroe spelar en nyskild kvinna från Reno som träffar Gable och Wallach och följer med dem när de ska fånga in vildhästar. Fast hon blir förfärad när hon får veta att hästarna ska bli hundmat.

John Huston är rätt regissör för att fånga den här sortens moderna cowboys, men manuset av dramatikern Arthur Miller är stelt och överdrivet symboliskt. Det är vildhästarna som kallas för "missanpassade" (misfits), men det syftar förstås också på de stackars huvudpersonerna och deras jakt på trygghet och kärlek och pengar.

Montgomery Clift började som ung inom teatern och hade stora framgångar i Hollywood i början av 1950-talet, bland annat i "Härifrån till evigheten". Men han hade både fysiska och psykiska problem och alkoholproblem. 1956 krockade han med en bil och slog sönder ansiktet, men operationerna återställde hans utseende. Det som The Clash i en av sina bästa sånger kallade för "The right profile".

(The Misfits, 1961)

SVT 2 22.30

Armageddon

"Armageddon" är en känslostorm, ganska lik "Deep impact". Lika mycket affekt som effekt, med samma uppbyggnad. En ändlös kamp mot klockan med en asteroid på väg mot jorden.

En rätt seg handling, och för att få tempo på det klipper de som besatta. Ibland känns det som att stirra in i en stroboskop-lampa på ett diskotek. Och bitvis lika mycket pekoral som "Deep impact".

Det snyftas och snörvlas, åkallas Gud och viftas med flaggor. Bruce Willis, den modige oljeborraren som far upp i rymdskepp för att spränga sönder asteroiden, är inte bara en hjälte. Vi får se bilder på människor från olika länder som tittar mot himlen, som ber i tacksamhet. En pappa kramar sina barn och kisar mot ovan intill den amerikanska flaggan."Armageddon" är början på en ny religion, Willisologi.

Det som gör den steget bättre än "Deep impact" är humorn. Steve Buscemi är med enbart för att säga roliga vitsar, och lyckas hyfsat. Peter Stormare som eremitskadad rysk astronaut är också inklippt som farsartad förströelse. Men nog kunde han tagits bättre tillvara.

En kärlekshistoria med käcke ungtuppen Ben Affleck och Liv Tyler gjorde den populär.

(1998)

TV 3 21.00

Kärlekslinjen

Flera historier vävs ihop i den här udda men sympatiska komedin där Lynn Redgrave får lära sig att lyssna till sitt hjärta. Hon är förtjust i yngre Harry Connick Jr och blir svartsjuk när denne umgås med Cindy Crawford.

(The Simian line, 2000)

Canal+ 21.35

Sigge Nilsson och jag

Kar de Mumma (Erik Zetterström) skrev sina skolpojksskildringar "Två år i varje klass" 1923 och den här 1926. De filmades båda på 1930-talet. Men jag tyckte de var roliga att läsa på 1960-talet, så en del av busstrecken är väl tidlösa. Fast filmen känns mer ålderstigen än böckerna.

(1938)

SVT 1 14.20