Filmtips 28 februari

Foto: Warner Bros.
En tuff dag för medelklassamerikanen Michael Douglas.
TV

Falling down

Michael Douglas i ett kontroversiellt amerikanskt samhällsdrama.

Han spelar en vanlig medelklassamerikan i Los Angeles som en dag plötsligt får nog. Han kliver ur bilen mitt på motorvägen - och promenerar iväg på vad som visar sig bli en våldsam odyssé genom dagens Los Angeles. Invandrare, knarkare, undomsgäng, bögar, expediter på McDonald"s - alla får veta att de lever och att de håller på att rasera traditionella amerikanska värderingar, när de konfronteras med honom.

Budskapet i Joel Schumarchers film är flummigt och omdiskuterat.

Men filmen skakar om, engagerar och retar säkert också många.

Michael Douglas är utmärkt, i övriga roller återfinns bland andra Robert Duvall, Barbara Hershey, Tuesday Weld och Rachel Ticotin.

(1993)

SVT 1 21.00

Skamgrepp

En underhållande thriller som utspelas på ett modernt dataföretag.

Michael Douglas spelar en ingenjör som stämmer sin nya chef ( Demi Moore) för sexuella trakasserier.

Det som gör filmen intressant är att könsrollerna är omkastade, att det är mannen som är den som utsätts för trakasserier. Det skildras mycket trovärdigt, bland annat genom en raffinerad förförelsescen.

Resten - diverse företagshemligheter, en upplösning som har med virtual reality att göra - är betydligt mindre intressant.

Filmen bygger på en bok av "Jurassic Park"-författaren Michael Crichton.

(Disclosure, 1994)

Kanal 5 22.00

Rika barn leka bäst

Rutinerade tv-filmaren Carin Mannheimers långsfilmsdebut. Handlar om ett gäng medelålders kvinnor som startar lyxbordell. Som provokation känns den barnslig. Som komedi är den stundtals rolig, med rutinerade skådisar som Tomas von Brömssen, Claes Månsson och Johan Ulveson.

(1997)

TV 3 21.00

Switch – som man bäddar får man ligga

Underhållande komedi om omvända könsroller, då en ihjälskjuten kvinnokarl åter- vänder till jorden - som kvinna ( Ellen Barkin). En utskälld flopp. Jag tycker både filmen och särskilt Barkin är ganska kul. Även med Jimmy Smits.

(Switch,1991)

SVT 1 0.20