Filmtips 4 mars

Foto: Memorial Enterprises
Malcolm McDowell gestaltar Mick Travis även i denna film.
TV

O lucky man!

En omtumlande filmupplevelse av Lindsay Anderson (1923-1994).

Den ingår i den trilogi som startade med "If"" (1968) om elever som gjorde väpnad revolution på en konservativ privatskola och som slutade med "Brittiska sjukan" (1982), en satir om ett sjukhus i den tidens England.

I alla tre filmerna spelar Malcolm McDowell samma roll, Mick Travis.

Det här är den bästa av filmerna.

En slags roadmovie där vi får följa Mick Travis som kringresande kaffeförsäljare. Längs vägarna möter han massor av olika människor och företeelser.

Det är en satir som slår (från vänster) mot nästan allt i det kapitalistiska samhällssystemet, men på ett oftast väldigt roligt sätt.

De flesta andra skådespelarna i filmen - bland dem Ralph Richardson (1902-1983) och Helen Mirren - spelar oftast två eller flera rollfigurer.

Sällan har popmusik använts på ett så begåvat sätt i en film. Alan Price, före detta medlem i The Animals, och hans band är själva med i filmen.

(1973)

SVT 2 22.30

10 orsaker att hata dig

En underhållande amerikansk ungdomsfilm.

Handlingen utspelas i Seattle och kretsar kring två systrar: populära snyggingen Bianca ( Larisa Oleynik) och hennes avskydda plugghäst till storasyster, Kat ( Julia Stiles).

Kring dem finns ett antal killar som vi känner igen från liknande filmer - plugghästen, busen, den kaxiga överklasskillen, et cetera - som alla på ett eller annat sätt blir indragna i deras liv. Inledningsvis saknar filmen fokus, men när Heath Ledgers lite hemlighetsfulla Patrick träder fram som en centralgestalt, tar filmen fart på allvar. Han erövrar Kats hjärta, i en mycket rolig och charmig musikalisk scen.

En film som kanske till mångas förvåning bygger på Shakespeare-historien "Så tuktas en argbigga". Historien har nämligen moderniserats på ett ovanligt intelligent sätt, som gör att de som aldrig i sitt liv skulle vilja se något av en så mossig gubbe, knappast anar att de just har gjort det.

(10 things I hate about you, 1999)

TV 3 21.00

Attack mot Death Mountain

En erbarmligt dålig tv-thriller om legosoldater som kämpar mot terrorister och knarklangare. Med en usel trio "stjärnor": Hulk Hogan, Carl Weathers och Shannon Tweed.

(Shadow warriors II: Hunt for the death merchant, 1998)

Kanal 5 1.55

Fram för lilla Märta

En "Charleys tant" i svensk tappning av Hasse Ekman.

Stig Järrel (1910- 1998) spelar en arbetslös musiker som klär ut sig till kvinna för att få jobb i en orkester. Producenten Lorens Marmstedt (1908-1966) övertalade Hasse Ekman att skriva en egen historia på samma tema.

(1945)

SVT 1 14.05