SVT ger kropps- fixeringen jätteutrymme varje lördag

TV

Häromveckan gick "Mediemagasinet" ut med ett inslag om tjejbilden. Man hade upptäckt den genom att bläddra i Veckorevyn.

Redaktionen slängde förklädnaderna och förvandlade sig till sedlighetspolis med hett uppdrag. Man hade hunnit upptäcka att fröken Sverige i dag väger 20 kg mindre än för 20 år sen. Och nu hade Veckorevyn artikel om intimkirurgi med vidhängande prislista.

Veckorevyns chefredaktör tog emot på rummet, vilket innebar att det hon sagt lät sig redigeras inför sändning av "Mediemagasinets" sedlighetsrotel. Hon skulle förstås ha vägrat annan medverkan än direktsändning i studio. Hon hade då förstås stört den goda stämningen i "Mediemagasinet" med en och annan ifrågasättande kommentar om utryckningsivern. Det är nämligen svårt att förstå varför en artikel om intimkirurgi skulle vara särskilt upprörande i en tid när det ständigt och på många håll skrivs om priser och möjligheter att förändra andra delar av kroppen. Till "Mediemagasinets" fantasier om det alldeles särskilt hemska i tanken på operativa ingrepp för att förändra vad Veckorevyn kallade "nedanför" vill man bara säga: sök psykolog. Upptäck tv. Kolla framför allt in vad det är för retuschering här och där på tjejerna som medverkar i företagets egna underhållningar på bästa kvällstid.

Varenda lördagkväll i hela 90 minuter lanseras till glitter och flärd i ettan en babekultur som strider mot allt sedlighetsroteln i "Mediemagasinet" upplevt. I program förklädda till uttagningstävlingar för Melodifestivalen anonymiseras de tävlande tjejerna till barmagade, sjungande bunnies. Vecka ut och vecka in handlar det om riktigt grova kliv in på kroppsfixeringens väldiga marknad.

Kroppsfixering kan man tycka mycket om, men det är inte Veckorevyn som ansvarar för den angloamerikanska besatthet som gör sig bra i tv.

Tvärtom är det nu Sveriges Television som ger kroppsfixeringen ett jätteutrymme varje lördagkväll, när man nu låter uttagningstävlingarna lyfta fram glamouren i den softporr som en hårt stajlad anonymisering lutar sig mot, hur svept i skickligt grepp om glitter och show det hela än är.

Inte så att nöjesledningens kvinnosyn funnit sin rätta publik. De många som hemifrån sofforna röstade fram svensksjungande Sanna Nielsen från Bromölla röstade på ett gediget nej till alla nakna tjejmagar som sjunger på engelska. Framför allt kan bilden av kvinnor inte utformas i den licensfinansierade tv:n efter behag. Det är några årtionden sen, men uppdraget ligger fast i alla fall: riksdagen har bestämt att Sveriges Television ska främja jämställdhet och vara ett föredöme. Schlager-SM har inte ens börjat med bara magar på grabbarna.

De nya digitalkanalerna - fyran kommer snart med alternativet till kanal 24 - har förstås andra syften än vad tv-chefen Jutterström påstår ("där ska man få tala till punkt"). Avsikten med alla kanalerna är att tvinga oss att gå med på en nedsläckning av det analoga nät som i dag distribuerar kanalerna och som gör att tv-tittandet är okomplicerat och billigt.

Den nedsläckningen kommer att innebära ett väsentligt dyrare tittande som tekniken ser ut i dag. Det finns ingen anledning att jäkta på som Jutterström gör när priset är orimligt högt för varenda tv-tittare. Hur stor andel av inkomsterna för hushållen som tv-tittandet skulle kräva vid en nedsläckning är det alldeles tyst om. Att nedsläckningen skulle betyda att tv tjänar på det är inget argument.

Inte ett sanningens ord lyser över Jutterström. Inte över tv-styrelsen heller. Den struntar i oss och tycker att Sverige ska visa vägen för resten av världen med en snabb nedsläckning. Aldrig i livet.

Kerstin Hallert , [email protected] ([email protected])