Filmtips 6 mars

TV
Foto: SKY MOVIEMAX
I den fjärde och sista filmen om familjen Griswold är det dags för spelstaden Las Vegas att få ett besök.

Ett päron till farsa i Las Vegas

Det sämsta av de fyra äventyren med familjen Griswold fick inte biopremiär här.

Några kul scener, men mycket tomgång och Chevy Chase ser bara trött ut. Chevy Chase och Beverly D"Angelo spelar föräldrarna, som de också gjorde i de tre första filmerna. I alla medverkar också den korkade kusinen Eddie (Randy Quaid), och det är också han som ställer till trassel här.

Familjens två barn har dock spelats av olika ungdomar i alla filmerna. Den här gången är Ethan Embry Rusty och Marisol Nichols dottern Audrey. I julfilmen spelades hon av Juliette Lewis.

Familjen började med att åka från Chicago till Los Angeles och låtsaspark i "Ett päron till farsa". De åkte till Europa 1985, firade jul 1989 och semestrade i Las Vegas 1997. Den med julen är bäst, i konkurrens med den första. Christie Brinkley, som körde förbi i röd sportbil i den första, dyker upp i röd sportbil här också.

De bästa filmerna skrevs av John Hughes som varit mycket flitig både som manusförfattare och regissör. Förutom "Ett päron till farsa"-serien har han skrivit "Ensam hemma", och ett antal tonårsfilmer som "Breakfast club" och "Pretty in pink". Men det här Vegas-äventyret har andra författare, och det märks.

I biroller syns sådana Las Vegas-ansikten som sångaren Wayne Newton och magikerna Sigfried och Roy.

(Vegas vacation, 1997)

Kanal 5 21.00

Huset som Gud glömde

Rätt fånig skräckfilm om familj som flyttar in i ett hus. Med James Brolin och Margot Kidder. Sägs bygga på verklig historia. Rod Steiger spelar över som präst. Steiger, som dog förra året, var annars en av de stora på 1950- och 1960-talen, t ex i "Storstadshamn".

Fick flera uppföljare, för bio och tv.

(The Amityville horror, 1979)

Kanal 5 1.50

Myteri

Utmärkt version av flera gånger filmad historia om besättningen som gör uppror mot en galen kapten under 1700-talet. Clark Gable leder myteriet. Spänningen byggs upp skickligt mellan överklassens syn på sjölivet och de hårt arbetande sjömännens slit.

(Mutiny on the Bounty, 1935)

TCM 16.00

Juryn

Rättegångsdrama och moraldebatt efter Grishams thriller när Samuel L Jackson hämnas på männen som våldtagit hans dotter, i den amerikanska Södern där hudfärgen på de inblandade påverkar stämningen. Sandra Bullock har en biroll som blivande advokat.

(A Time to kill, 1996)

TV 1000 21.40

Save the last dance

Amerikansk ungdomsfilm om hur kärleken till musiken (balett, hiphop) förenar en ung vit tjej (Julia Stiles) och en ung svart kille (Sean Patrick Thomas) i Chicagos storstadsgetto. Gripande och romantiskt.

(2001)

Canal+ 21.35

Eddie – en värsting till coach

Hyfsat underhållande sportfilm där Whoopi Goldberg är basketfantast som en excentrisk, ny ägare gör till tränare för New York Knicks. Hjärta och, till viss del, hjärna när kampen avgörs på och utanför arenan.

Dennis Farina spelar tränaren och Frank Langella den nya ägaren Wild Bill från Texas, som kommer in med nya idéer för att tjäna pengar på laget.

Whoopi Goldberg, som fyller 50 i november, är stå upp-komikern som filmdebuterade i ett mycket allvarligt sammanhang: med huvudrollen i Steven Spielbergs "Purpurfärgen" 1985. Sedan dess har det blivit mest komiska roller, i de mest skiftande filmer. Många förfärliga, hon verkar inte säga nej till många erbjudanden. Bottennappet var en poliskomedi där hennes partner spelas av en dinosaurie som beter sig som en människa.

Men "Ghost" och "En värsting till syster" var mer framgångsrika.

Den svenska videotiteln försöker locka tittare just med syftning på den sistnämnda komedin.

(Eddie, 1996)

ZTV 21.00