Filmtips 7 mars

TV
Foto: CANAL+
Gene Hackman spelar presidenten som tror att han kan komma undan med vad som helst.

Absolut makt

Thriller av och med Clint Eastwood. Han spelar en rutinerad mästertjuv som av en slump blir vittne till ett sexmord. USA:s president (Gene Hackman) är inblandad och vittnet svävar i livsfara.

Sanningen ska döljas till varje pris, och tjuven Luther har svårt att berätta vad han vet utan att sätta sig själv i fara.

Spännande kring korruption.

Rakt igenom bra skådespelare. Runt presidenten finns hans stressade rådgivare Judy Davies och hårdkokta secret service-männen Scott Glenn och Dennis Haysbert. Haysbert har vi sett som presidentkandidat i tv-serien "24" och mot Julianne Moore i bioaktuella "Far from heaven".

Ed Harris spelar polisen som försöker lösa fallet, och Laura Linney är Clint Eastwoods dotter i filmen. Henne har vi bland annat sett i "Truman show" och "You can count on me".

Bygger på en roman av David Baldacci, som också skrivit lättlästa bästsäljare som "Till siste man", "Flykten" och "Sanningen".

Manuset till "Absolut makt", av William Goldman, följer dock inte romanen helt och hållet.

(Absolute power, 1997)

SVT 1 21.00

Gisslan

Amerikansk tv-thriller om ett gisslandrama. Med Veroncia Hamel, från tv-serien "Spanarna på Hill Street". Hon, hennes dotter och några andra tjejer blir attackerade av beväpnade skurkar.

(Home invasion, 1997)

TV 3 3.05

Scream 3

Betydligt sämre än de första "Scream"-filmerna. Utspelas under inspelningen av en ny påhittad "Stab"-film med händelser ur de första. Får man veta vem mördaren är? Och är det Wes Cravens sista skrik i den här serien?

(2000)

Kanal 5 21.55

Apocalypse now redux

En av de stora filmerna, nu "återupplivad" med 53 minuter mer. Två nya scener och små förändringar överallt av Francis Ford Coppola. Martin Sheen spelar militären som skickas uppför floden för att stoppa Marlon Brandos överste som lämnat Vietnam och byggt eget rike i djungeln.

(2001)

Canal+Gul 21.00

Ökenråttorna

Om striderna i Nordafrika under andra världskriget. Richard Burton är engelsk militär, medan James Mason spelar tyskarnas strateg general Rommel.

(The Desert rats, 1953)

TV 4 0.15

Den demokratiske terroristen

Stellan Skarsgård på uppdrag i Hamburg, där han som Carl Hamilton ska infiltrera tyska terrorister. Mindre sannolik än Jan Guillous spännande roman, men hyfsad svensk action om mord med dåligt samvete. En bra bok om moral har blivit en lätt stympad film.

I övriga roller syns bland andra Kjell Bergqvist och Reuben Sallmander, men i de flesta birollerna är det tyskar. Den kvinnliga huvudrollen som Monika Reinhold, medlem i RAF, spelas av Kajta Flint.

Filmen är mer psykologi än action och är bitvis ganska långsam. Den rör sig från Stockholm till Damaskus och Hamburg.

Det blev en stökig inspelning i Hamburg, eftersom de som bodde i kvarteren där det filmades inte ville bli utpekade som terrorister.

Stellan Skarsgård var den förste som spelade Carl Hamilton, i två filmer och en tv-film. Sedan togs uniformen över av Peter Haber i "Fiendens fiende", som i sin tur efterträddes av Stefan Sauk i "Vendetta". Men när "Hamilton" åter hamnade på biodukarna var det Peter Stormares tur.

Ett tag har det varit prat om ytterligare en Hamilton-film, som nu förbereds. Guillou skrev tio böcker, så det finns att välja bland. (1992)TV 3 21.00

Mycket gripande med den fantastska Emma Thompson som cancersjuk patient. En pjäs, som förvandlats till film av Mike Nichols, om en intellektuell kvinna som försöker hålla känslorna och rädslan på avstånd genom ord och kvickheter.

(2001)

Canal+ 21.35