Filmtips 8 mars

TV
Foto: CINEMUSSY
Elsa Zylberstein och Romane Bohringer har en vänskap som håller i sig under årtionden.

Mina

Franskt drama om två unga kvinnor. Så självupptagna att det knappt finns plats för män, till sist knappt heller för deras vänskap. De föds samtidigt på ett sjukhus i Paris 1958, blir vänner av en slump tio år senare och tillbringar nästan all tid, från tonåren fram till ungefär 30-strecket, gemensamt.

Mina (Romane Bohringer) blir konstnär, om än med för många principer, för stark originalitet, för att få någon kommersiell framgång. Ethel (Elsa Zylberstein) har inga direkta mål i livet mer än att först revoltera mot, sedan anpassa sig till, sin judiska bakgrund. Hon blir journalist mest av en slump och tar livet lite mer med en klackspark än Mina.

Kvinnornas öden skildras inte bara med värme och humor, utan också med en uppfriskande, och konsekvent genomförd, mycket originell låtsasdokumentär berättarstil.

Till den dokumentära känslan bidrar inte minst de mycket bra skådespelerskorna.

Om arv och bakgrund och alla erfarenheter man släpar med sig genom livet.

(Mina Tannenbaum, 1994)

SVT 2 22.45

Out of sight

Välgjord thriller av Steven Soderbergh efter Elmore Leonards bok. George Clooney gör en av sina bästa filmroller som bankrånare på rymmen, Jennifer Lopez är FBI-polis. Det slår gnistor om deras möten i Florida och ett vintrigt Detroit.

En läcker film som lyckas bevara tonen i Leonards bok.

(1998)

Kanal 5 21.30

Terror på Elm street

Första filmen om seriemördaren Freddy Krueger med långa vassa fingrar. Han tar sig in i mardrömmarna hos tonåringar. Regisserad av Wes Craven (Scream).

(A Nightmare on Elm street, 1984)

Kanal 5 0.05

The Shining

Stephen King gillar inte Stanley Kubricks filmversion av hans rysare, men vi är många andra som tycker den är mycket otäck. Snyggt gjord och kalla kårar och en magnifik Jack Nicholson som författaren som blir tokig på öde hotell. Hans fru och son är inte ensamma om att bli skraja.

(1980)

TV 3 23.55

Farsan, sonen och älskarinnan

Tv-film med alltid sevärde Jack Lemmon. Han spelar en rik man som gör sig av med pengarna för att lära sin late son att jobba ihop en förmögenhet. Sonen spelas av Jonathan Silverman.

(Father, son and the mistress, 1992)

SVT 1 0.05

Rätt och galet

Jeff Daniels spelar rik och framgångsrik storstadsadvokat. Han ska gifta sig med chefens dotter. Men först ska han bara klara av en snabb rättegång i en håla i Nevada. Och vara hygglig mot sin barndomskompis och gå på svensexa.

Barndomsvännen ska vara best man och är en strulig skådis. Han spelas med ömsint klumpighet av Michael Richards som vänner av "Seinfeld" känner som Kramer.

Han upprepar också Kramers beteende när han hoppar in och låtsas vara advokat för att täcka över kompisens blåögda bakfylla.

Sedan följer förväxling och förvirring och de två omaka kompisarna blir kvar i småstaden. Där det finns intressanta kvinnor av olika slag. Och en chans att fundera över sitt liv.

Ganska underhållande. Manuset tuffar effektivt fram på välkänd räls. Fnissiga situationer, sevärda skådisar och excentriske Austin Pendleton (Godda" yxskaft) som kolerisk domare.

Små överraskningar som ger komik, men inga överraskningar i intrigen. Man blir road men aldrig oroad.

(Trial and error, 1997)

TV 3 21.00

ARTIKELN HANDLAR OM