Filmtips 9 mars

TV
Foto: SANDREWS
Nadja Weiss och Thomas Hanzon är två av människorna i Daniel Alfredsons regidebut.

Tic tac

Daniel Alfredsons tragikomiska film väver ihop flera människoöden som först ser ut att inte ha något gemensamt. Sverige i dag, lurendrejerier och hat, kärlek och drömmar. Överraskande, välspelad, välskriven.

I rollerna syns bland andra Jacob Nordenson, Tintin Anderzon, Tuva Novotny, Thomas Hanzon, Oliver Loftéen, Mats Helin och Emil Forselius.

Det handlar om några människor under ett enda dygn i Stockholm. Om deras mer eller mindre slumpmässiga möten. Och om en historia som berättas genom att hoppa fram och tillbaka i tiden på ett mycket finurligt sätt. Bra, när man väl förstår greppet.

Här finns poliser, skinnskallar, invandrare, skolungdomar, svarta lägenhetsaffärer, drömmar om Australien, en italiensk kvarterskrog, ung kärlek, mogen kärlek, planerade och oplanerade graviditeter... och alltihop knyts på ett suveränt sätt ihop mot slutet.

Debuterande manusförfattaren Hans Renhälls historia är smart, har knivskarp dialog och mycket humor.

Regissören Daniel Alfredson har gett Renhälls berättelse en energi och ett tempo som effektivt driver historien framåt.

(1997)

TV 4 21.00

Jag är en förrymd kedjefånge

Ett svartvitt drama som fortfarande känns mycket starkt. Paul Muni är mycket bra som mannen som felaktigt hamnar bakom lås och bom strax efter första världskriget. I övriga roller ses Glenda Farrell och Helen Vinson.

(I am a fugitive from a chain gang, 1932)

TCM 20.00

Mer om oss barn i Bullerbyn

Lasse Hallström gjorde två biofilmer av Astrid Lindgrens älskade barndomsidyll. Anna Sahlin, som spelar Anna, är nu känd som schlagersångerskan Sahlene. Med Linda Bergström och Henrik Larsson.

(1987)

TV 1000 16.00

Klanen

Den senaste James Bond - Pierce Brosnan - spelar en brittisk officer som infiltrerar ett mordiskt brödraskap i Indien. William Savage (Brosnan) har just flyttat dit med sin fru (Helena Mitchell). Han blir vittne till några brutala mord och får veta att de har begåtts av en grym och mystisk religiös sekt. Så han klär ut sig till indier.

(The Deceivers, 1988)

Kanal 5 1.55

När Harry träffade Sally

Underbar romantisk komedi med Billy Crystal och Meg Ryan. Titelpersonerna börjar som ovänner och flyktigt bekanta, men så småningom blir de vänner i New York. Kan män och kvinnor vara vänner? (When Harry met Sally", 1989)TV 4 Plus 9.10

Norman Jewisons hyggliga filmversion av Bobbie Ann Masons roman om en Vietnamveterans (Bruce Willis) liv efter hemkomsten. Ganska händelsefattig, men Willis är överraskande bra.

(1989)

Canal+ Gul 15.55

Spelman på taket

Topol är färgstark i huvudrollen som Tevje, den judiske pappan i byn Anatevka i Ukraina före ryska revolutionen. Han ska gifta bort sina döttrar, och vill att det ska ske enligt gamla traditioner. Någon matchar ihop unga män och kvinnor och fäderna godkänner. Men döttrarna har egen vilja.

Det är också en tid av pogromer och politisk spänning i Ryssland.

En både allvarlig och humoristisk musikal, med vemodiga stråk. Norma Crane spelar Golde och som revolutionären Perchik ser vi Paul Michael Glaser, senare känd som tv-deckaren Starsky i "Starsky och Hutch".

Mest kända sångnumret är "Om jag hade pengar".

Musikalen bygger på roliga noveller av författaren Sholom Alejchem. Musikalen hade premiär på Broadway 1964 och blev en långkörare där. Även i London, där Topol spelade huvudrollen på scen.

Till Sverige kom den 1968 och har sedan dess spelats i olika översättningar och med många olika skådespelare. På senare år har bland andra Tomas Bolme och Jan Malmsjö spelat Tevje med stor framgång.

(Fiddler on the roof, 1971)

TV 3 1.45