Filmtips 10 mars

TV
Foto: Centrum Film
Karl-Arne Holmsten och Annalisa Ericson jagar tjuv i förvecklingskomedi.

Bruden kom genom taket

En vimsig svensk komedi med krystad intrig, men bitvis sevärd tack vare skådespelarna. Här finns storheter som Annalisa Ericson, Stig Järrel, Karl-Arne Holmsten, Gunnar Björnstrand, Douglas Håge och Hjördis Petterson.

I centrum står jakten på en tjuv, en som gjort många kupper i Stockholm.

Kan det vara en kvinna?

Flera hinner bli misstänkta, samtidigt som kärlek och missförstånd sprider sig på sedvanligt farsvis.

Elsa Carlsson är rik faster till bröderna Stig Järrel och Karl-Arne Holmsten. I huset finns rubiner som förstås den mystiske tjuven är på jakt efter. Bruden som kommer genom taket är Marianne, spelad av Annalisa Ericson.

Den röriga handlingen är ett försök att göra ”crazy”. En tidstypisk svensk komedi som inte blev någon större succé, varken hos publik eller kritiker.

(1947)

SVT 1 13.35

Regnträdets land

Kärleksdrama under det amerikanska inbördeskriget. Elizabeth Taylor från Södern vill gifta sig med läraren Montgomery Clift från norr. Clift skadades i bilolycka under inspelningen. Även med Eva Marie Saint. (Raintree county, 1957)

TCM 14.00

Edges of the lord

Gripande historia om en tolvårig judisk pojke som gömmer sig hos en katolsk familj på landet i Polen under andra världskriget. Haley Joel Osment (Sjätte sinne, A.I. – Artificiell intelligens) är lika bra som vanligt och Willem Dafoe spelar snäll präst.

(2001)

TV 1000 22.00

Där mitt hjärta finns

Natalie Portman spelar den höggravida 15-åringen Novalee Nation på väg till Kalifornien. Den själviske pojkvännen lämnar henne. Men i en liten småstad på landet möter hon excentriska figurer och spännande livsöden.

(Where the heart is, 2000)

TV 1000 Cinema 17.00

En man steg av tåget

Spencer Tracy är främlingen som stiger av tåget i en amerikansk småstadshåla och sedan nystar upp en mordhistoria där alla inblandade tycks veta mer än de säger. Skickligt regisserad thriller av John Sturges.

Filmen utspelas 1945 och Tracys rollfigur ska överlämna en medalj till en japansk-amerikansk soldat som gjorde hjältedåd under kriget. Han söker soldatens far, och det är då folk i småstaden sluter sig. Stämningen blir allt mer hotfull, även för Spencer Tracys hygglige hjälte.

Walter Brennan har en viktig biroll, och bland Tracys motståndare kan man se Robert Ryan, Ernest Borgnine och Lee Marvin.

Filmen var nominerad till tre Oscar, men vann ingen. Däremot fick Spencer Tracy skådespelarpris vid filmfestivalen i Cannes för den här rollen. Den svenska titeln har en klassisk klang.

(Bad day at Black rock, 1955)

TCM 22.00

Den nakna sporren

Bra västernfilm med en uppskruvad James Stewart som jagar Robert Ryan. Så spännande att den först fick totalförbud av svenska censuren, sedan blev den visad klippt och frisläpptes helt först 1965.

(The Naked spur, 1953)

TCM 16.45