Filmtips 11 mars

TV
Foto: MIRAMAX
Den misshandlade kvinnan Lena Olin får hjälp av Juliette Binoche som har öppnat en chokladaffär.

Chocolat

Lasse Hallström har gjort en varm film efter den magiska romanen om en ung ogift mamma (Juliette Binoche) som öppnar chokladaffär i en fransk by.

Om livets frestelser, om rädslan för och intoleransen mot folk som vågar gå sina egna vägar. Och choklad blir en symbol för många olika saker.

Platsen är 1950-talets Frankrike, en liten landsortsstad där katolska kyrkans makt är stor. När ensamstående mamman Vianne (Juliette Binoche) med dotter öppnar en chokladbutik tvärs över gatan från kyrkan, ser borgmästaren, greve de Reynaud (Alfred Molina), det som en utmaning mot allt vad ordning och moral heter. Och ännu värre blir det när invånarna börjar vräka i sig hennes chokladfrestelser och de visar sig fungera som allt mellan Viagra och ett slags allmänna må bra-piller. Borgmästaren avskyr detta lättsinne och ser som sin uppgift att driva Vianne i konkurs och köra ut henne ur staden, tillsammans med hennes flirt Roux (Johnny Depp), en blandning av musiker och snickare som åker dit floden för hans båt.

Lena Olin och Peter Stormare spelar ett gift par där han misshandlar henne, men även den kvinnan får nytt liv med stöd av Binoche.

"Chocolat", som bygger på en roman av Joanne Harris, var nominerad till fem Oscar, men vann ingen.

Lasse Hallström har sedan dess gjort "Sjöfartsnytt" och förbereder nu en ny film med Jennifer Lopez och Robert Redford i huvudrollerna.

(2000)

TV 1000 18.00

Med kärlek och solsken och sång

Svensk komedi av det oskuldsfulla slaget, med sommarbilder från bland annat Smögen och Tylösand. Två fotografer från Stockholm ( Åke Söderblom och Bengt Logardt) ska hitta en modell för baddräktsfoto. Men den de finner, Amy Aaröe, vill inte.

(1948)

SVT 1 13.50

Nicky och Gino

Gripande historia från Pittsburghs fattiga kvarter. Ray Liotta sliter på sjukhus och brodern Tom Hulce är mentalt handikappad.

(Dominick and Eugene, 1988)

Kanal 5 1.55

Kungligt bröllop

Trevlig, men gammaldags musikal med Fred Astaire och Jane Powell som amerikanska syskon på turné i England, där blivande drottning Elizabeth ska gifta sig. Ska syskonen också hitta kärleken? Alan Jay Lerner skrev senare även den bättre musikalen "My fair lady".

(Royal wedding, 1951)

TCM 16.00

Brink!

Tv-film om ungdomar som åker inlines. Snälla åkare mot dumma, amatörer och proffs, spänning och uppfostrande budskap. Liknar alla andra sådana här filmer, fast hjälten åker inlines.

(1998)

ZTV 21.00

Ryska tjuven

Utspelas i Sovjetunionen efter andra världskriget. Om en ensam mamma och hennes lille son. På tåget träffar hon en stilig man som hon hakar på, men allt är inte så pålitligt som det ser ut. En lång resa om gripande öden.

Det mesta utspelas 1952 och titelfiguren är soldaten som mamman och sonen möter. Han är en charmerande man, som inte bara stjäl kärlek och uppmärksamhet. Soldaten blir som en far för pojken, som ofta tänker på sin riktige pappa som dog. Soldaten har användning för kvinnan och pojken som ger honom täckmantel som familj, och de behöver honom för försörjning och trygghet.

Men livet tillsammans blir inte enbart tryggt.

Ett fängslande drama, fyllt av ryskt vemod.

Regisserad av Pavel Tjukrai, som också skrivit manus.

(Vor, 1997)

SVT 2 22.30