Filmtips 12 mars

TV
Foto: THE STUDIO
Katharine Hepburn och Henry Fonda i drama om att åldras tillsammans.

Sista sommaren

Veteranerna Henry Fonda och Katharine Hepburn fängslade publiken och fick Oscar för sitt samspel på ålderns höst (1981). Om rädslan att bli gammal och tankspridd, om möten mellan generationer. Jane Fonda spelar dottern, vilket också ger laddning åt relationerna på bioduken.

"Sista sommaren" är en mycket sentimental historia, efter en pjäs av Ernest Thompson. Men skådespelarveteranerna gör den sevärd.

Fiskarmössan som Henry Fonda bär fick han av Katharine Hepburn. Den hade tillhört Spencer Tracy.

För Katharine Hepburn var det den fjärde Oscar hon vann, och därmed är hon den skådespelare som vunnit flest. I år kan Jack Nicholson tangera hennes rekord och få sin fjärde Oscar.

Henry Fonda (1905- 1982) är en av filmhistoriens giganter, men det här var den första Oscar han vann för en roll. Han fick en heders-Oscar 1981, och var nominerad för "Vredens druvor" och "12 edsvurna män".

(On golden pond, 1981)

SVT 1 21.30

Jalla! Jalla!

Josef Fares andra film "Kopps" gör succé på bio. Det här är debuten, en underhållande komedi kring två killar. En har impotensproblem, den andra träffar rara svenska Tuva Novotny. Det gillar inte hans familj från Libanon.

(2000)

TV 1000 18.00

Brudens far

Originalversionen, med Spencer Tracy som pappan och Elizabeth Taylor som dottern. Fadern har svårt att acceptera att hans lilla flicka nu blivit vuxen kvinna och ska gifta sig.

(The Father of the bride, 1959)

TCM 16.00

Falken och snömannen

Spioneri med verklighetsbakgrund. Inte det vanliga tjusiga Bondspionerandet, utan torftigt, taffligt, vardagligt. Mycket tack vare Timothy Hutton och Sean Penn som två ungdomar som säljer hemligheter till Sovjet. Penn är langare och missbrukare, nervig, uppskruvad.

(The Falcon and the snowman, 1985)

Kanal 5 2.40

Sommaren vid älven

Fängslande drama om en man som efter hustruns död flyttar ut på finska landsbygden tillsammans med sin 10-årige son och livnär sig som timmerflottare. Båda växer upp den där sommaren.

Filmen vann fem Jussi, Finlands motsvarighet till Oscar eller Guldbagge.

(Kuningasjätkä, 1998)

SVT 1 14.35

Gatan utan namn

Richard Widmark som hypokondrisk gangster gjorde starkt intryck på många.

Inte minst på svenska censuren som totalförbjöd filmen.

Den fick premiär först sedan fyra minuter klippts bort.

Det är en polisthriller som bygger på en verklig historia om hur en FBI-agent inflitrerar en liga och avslöjar den.

Widmark har bacillskräck och bråkar våldsamt med sin hustru, spelad av Barbara Lawrence. Lloyd Nolan spelar FBI-chefen som skickar in en ung polis för att bekämpa den organiserade brottsligheten.

Stark svartvit film noir.

Det här var Widmarks andra filmroll, och han har haft en fortsatt framgångsrik karriär med blandade rollfigurer. Bland hans filmer finns "Natten och staden", "Panik på öppen gata", "Terror i gangstervärlden", "Förrädaren", "Brottsplats - Manhattan", "Alamo", och "Mordet på Orientexpressen".

1955 gjordes en ny version av den här historien, som "Terror i Tokyo". (Street with no name, 1948)TV 4 0.40

Kvinna som inte får jobb som sångerska låtsas att hon är en man som imiterar kvinnor och gör succé. Trivsam komedi som Julie Andrews (huvudrollen) och hennes man Blake Edwards (regi) långt senare förvandlade till scenmusikal.

(1982)

TCM 22.00

ARTIKELN HANDLAR OM