Sveriges Television utklassade TV 4

Jan-Olov Andersson: Men Parlamentet fick de tyngsta priserna

1 av 2
Jennifer Aniston och serien Vänner är populära. De vann inte bara förra året, utan även i år.
TV

Sveriges Television utklassade TV 4.

Men tack vare ”Parlamentet” vann reklamkanalen ändå två av de tyngsta priserna, för Bästa svenska program och Bästa svenska underhållningsprogram..

Ska bli intressant att se om den nya – och lite djärvare – ton som Henrik Schyffert har infört, kommer att öka eller minska programmets popularitet.

”Parlamentet” är nu inne på sin sjunde säsong. Antalet tittare har hela tiden ökat, bortsett från våren år 2000. Faktum är att siffrorna i stort sett har fördubblats – från 658 000 i snitt våren 1999 till 1 345 000 i höstas. Har programmet alltså blivit dubbelt så roligt?

Nja, knappast. Det var faktiskt nästan lika roligt från början, även om dåvarande programledaren Hans Rosenfeldt och den stab av återkommande skådespelare som använts, alla förstås blev mer varma i kläderna ju mer program man hade gjort.

Men jag misstänker att det också tog sin tid innan folk på allvar hade köpt eller kanske till och med förstått hela konceptet, med skådespelare som låtsas vara politiker med blå eller röda åsikter.

Under många år hade ju tittarna vant sig vid SVT:s ”Snacka om nyheter”, där de medverkande kändisarna fått sällskap av riktiga politiker, med mer eller mindre lyckat resultat.

Dessutom fick ”Parlamentet” en mer attraktiv sändningstid från och med våren 2001, då det flyttades från måndags- till söndagskvällar. Tidigare hade man haft tuff konkurrens från SVT:s dramaserier på måndagskvällarna.

Kommer programmet att behålla greppet om publiken, nu när Hans Rosenfeldt hoppat av för att bli nöjeschef på SVT?

Jag tror det.

Än så länge är visserligen inte tittarsiffrorna riktigt så höga som de fem sista programmen i höstas, som lockade mellan 1 422 000-1 759 000 att slå sig ned i tv-soffan.

Men de tre första programmens snitt – 1 373 000 – är faktiskt något högre än höstens snitt, 1 345 000.

Hans Rosenfeldt var ju den till synes perfekta programledaren, passningsspelaren som ”bäddade” för komikernas komiska skämt. Den rollen har Henrik Schyffert elegant klivit in i. Men samtidigt har han också tillfört något. En inledningsmonolog som hittills har varit väldigt rolig och fräck och i de frågor han kastar ut till ”politikerna” kan han ibland väva in små elakheter som är på gränsen till tarvliga personpåhopp.

Senast jag träffade TV4:s vd Jan Scherman muttrade han lite oroligt om att Schyffert nog när som helst kan vräka ur sig något som är åtalbart.

Det blir, hur som helst, spännande att följa ”Parlamentet” i fortsättningen.

Jan-Olov Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM