”Parlamentet” en liten tröst för TV 4

TV

Dubbelvinsten till "Parlamentet" är lite tröst för TV 4.

För annars var 2002 året då Sveriges Television utklassade TV 4.

Och då vi fick ett generationsskifte i nyhets- och sportprogrammen.

Foto: MATTIAS CARLSSON
"Parlamentet" tog hem två priser åt TV 4.

Egentligen var inte dubbelsegern för "Parlamentet" så oväntad.

Även tidigare har program med yngre och mer entusiastiska tittare vunnit över sådana som har lockat dubbelt så många (och då blir en del av dem slötittare") till tv-sofforna, som "På spåret" och "Så ska det låta".

Men det handlar också om ett program som faktiskt nästan har fördubblat antalet tittare sedan starten våren 1999, från 658 000 till 1 345 000 i höstas.

Nu har Henrik Schyffert tagit över Hans Rosenfeldts roll som programledare. Han är betydligt elakare. När jag häromdagen träffade TV 4:s vd Jan Scherman muttrade han lite oroligt om att Schyffert nog när som helst kan vräka ur sig något som är åtalbart. Det blir, med andra ord, väldigt spännande att följa "Parlamentet" även i fortsättningen.

Förra gången tog TV 4 storslam, nu blev kanalen utklassad av SVT.

Med den journalistiska bulldozern Janne Josefsson i spetsen, lyckades "Uppdrag granskning" till sist slå "Kalla fakta".

Med sin alltid stora dramasatsning var det snarast en överraskning att TV 4:s "c/o Segemyhr" kunde bryta SVT-dominansen och knipa en finalplats. Men "Cleo" inte bara vann dramaklassen, serien innebar också att Suzanne Reuter för fjärde gången utsågs till Bästa svenska kvinnliga tv-personlighet.

Vi fick också se ett generationsskifte i nyhets- och sportprogrammen.

Medan Claes Elfsberg nu hamnade utanför finalfältet, vann kollegan Katarina Sandström priset som Bästa nyhetsankare. Var själv först lite tveksam till hennes väldigt tydliga sätt att prata, men inser att det nog mest var en vanesak.

Att döma av brev och mejl är hon dessutom av samma skäl närmast helgonförklarad hos alla hörselskadade människor.

Peter Jihde var rolig i TV 4-sporten, men kombinerar nu också humorn med mer auktoritet hos SVT-sporten. Uppenbarligen har även tv-tittarna accepterat sportkommentatorer som vuxit upp med David Letterman snarare än Lennart Hyland.

Till och med i barn- och ungdomsklassen blev det generationsskifte, när knattereportrarna i "Rea" till sist vann, de var väldigt nära i fjol.

Och som journalist tycker jag förstås det är väldigt kul med Fredrik Lindströms vinst. Det finns hopp för mänskligheten, alla har inte fastnat i dokusåpaträsket, när någon som leder "Värsta språket", ett lärorikt program om svenska språket, kan bli årets tv-personlighet!

Jan-Olov Andersson