Politikerna alla gillar

Dubbel succé för "Parlamentet" på Aftonbladet-galan

1 av 2
SATIR SOM GÅR HEM Vilken härlig sista natt med gänget det blev för Hans Rosenfeldt. SVT-chefen fick en sista chans att fira med sina forna kolleger i "Parlamentet" - och gjorde det rejält. Först med att kamma hem inte mindre än två utmärkelser på scenen - och sen med champagne efteråt. "Men samtidigt hoppas jag att det här priset hamnar hos SVT nästa år", säger Rosenfeldt som här är omringad av Annika Lantz, Robert Gustafsson, Henrik Hjelt, Claes Malmberg, Mikael Tornving och Johan Rheborg.
TV

"Parlamentet" är hela Sveriges älsklingsprogram.

I natt firade folkets favoritpolitiker två tunga utmärkelser på Aftonbladets stora tv-gala.

- Jackpot, skrålade Johan Rheborg och tände segercigarren.

I går kväll fick de ta emot priset för Bästa svenska program och Bästa svenska underhållningsprogram. Hela 684 631 personer hade röstat fram sina absoluta tv-favoriter på Aftonbladet.se.

- Fantastiskt roligt. Att man har höga publiksiffror behöver inte betyda att folk gillar det. Ett sånt här pris är en bekräftelse på att folk tycker om det man gör, säger Robert Gustafsson.

Tillsammans med flera av de galna politikerkollegorna i "Parlamentet" firade han vinsterna på Cirkus i Stockholm i går kväll.

Och forne programledaren Hans Rosenfeldt, numera chef på konkurrentkanalen SVT, fick en sista natt med det gamla gänget.

"Längtar nästan tillbaka"

- Ja, det är nästan så man längtar tillbaka. Jag saknar killarna och tjejerna här jättemycket. Det är ett fantastiskt gäng. Men samtidigt hoppas jag att det här priset hamnar hos SVT nästa år, säger han med ett skratt.

Givetvis fanns det champagne i glasen och på dansgolvet trängdes stjärnorna med tv-profiler, "Robinson"-deltagare och andra kändisar.

- Jag var ju inte med så mycket förra året. Men jag ser till att hålla mig framme när det är fest, säger Annika Lantz.

Dagen till ära hade Johan Rheborg plockat med sig handrullat rökverk. En cigarr som snabbt förvandlades till en segercigarr.

- Jag var ju nominerad med både "Parlamentet" och "Cleo" och jag tänkte att nån av dem måste ju vinna. Och så blev det jackpot, säger Johan Rheborg.

Fiasko i början

"Parlamentet" har blivit en av TV4:s tyngsta tittarsuccéer någonsin.

Men så har det inte alltid varit.

- Nej, nej. När det började blev det ett fiasko. Jag tror att programmet har utvecklats mycket samtidigt som folk har lärt känna programmet, säger Robert Gustafsson.

Vad är det som gör det så populärt?

- Det är inga färdiga mallar, inget manus att följa. Spontant och ärligt, fortsätter han.

- Jag antar att de ser skräcken i våra ögon, hur vi sitter där skitnervösa och torra i munnen. Det vi gör kräver en jäkla koncentration. Rent professionellt är vi ju där för att leverera. Så man pressar sig själv till att skicka iväg lustigheter och har man tur går det bra. Det har hänt vid ett par tillfällen, säger Johan Rheborg självkritiskt.

Och han får medhåll.

- När det är sol, bra kaffe och allt stämmer brukar det funka skitbra. Och det är fantastiskt roligt att tittarna uppskattar vad vi gör, säger Henrik Hjelt.

Det gör de.

Dubbelt upp.

Webb-tv

Intervjuer med tv-prisvinnarna.

Björn Solfors