Filmtips 14 mars

TV
Foto: NEW LINE CINEMA
Dyster framtidshistoria i serietidningsliknande stil med originell intrig och fräck scenografi.

Dark city

Framtidsthriller med visst kultrykte. Filmen blev aldrig någon publiksuccé och här i Sverige fick den inte ens biopremiär utan släpptes direkt på video.

Det är en mordhistoria som utspelas i en märklig framtid med flintskalliga utomjordingar, The Strangers, i skurkrollerna.

Filmens hjälte Murdoch ( Rufus Sewell) vaknar i inledningen upp på ett hotellrum med minnesförlust, anklagad för ett antal brutala mord.

Förutom att rentvå sig från anklagelserna måste han också stoppa The Strangers som vill ta kontroll över hans tankar.

Originell intrig och väldigt fräck scenografi, men annars är det en väldigt dyster historia.

Och då räcker inte bra skådespelare - Kiefer Sutherland, William Hurt, Jennifer Connelly och Colin Friels - för att lyfta denna stilmässigt mycket serietidningsliknande film.

Regissören Alex Proyas, en 38-årig egyptier som är uppvuxen i Australien och har ett förflutet i rockvideobranschen, hade fått sitt genombrott några år tidigare med den första "The Crow"-filmen.

Kultfakta: Många av kulisserna åter-användes senare i "The Matrix".

(1998)

SVT 1 22.00

Belöningen

Amerikansk västern - med en 36-årig Max von Sydow i huvudrollen. Bra intrig om ett gäng prisjägare som hamnar i bråk när var och en själv vill roffa åt sig så stor del av bytet som möjligt, men filmen som helhet är tyvärr lite statisk och förutsägbar. Gjordes samma år som Max von Sydow blev internationellt känd för rollen som Jesus i "Mannen från Nasaret...

(The Reward, 1965)

TV 4 0.15

Petulia

Gripande kärlekshistoria av Richard Lester, mest känd för sina Beatles-filmer. George C Scott (1927-1999) spelar en frånskild läkare som möter en mycket excentrisk kvinna ( Julie Christie) och allting utspelar sig med 1960-talets och hippie-rörelsens San Francisco som bakgrundsmiljö.

(1968)

SVT 1 0.30

Italienska för nybörjare

Rolig och gripande dansk kärlekskomedi. Första dogma-filmen som regisserades av en kvinna, Lone Scherfig. Skild-rar flera historier och männi-skoöden, som knyts samman av en nybörjarkurs i italienska.

(Italiensk for begyndere, 2000)

Canal+ 13.10

Avlyssningen

Gene Hackman som en buggningsexpert som dras in i ett fall med mord och maktspel på hög nivå. Francis Ford Coppolas thriller är spännande, välspelad och vann Guldpalmen i Cannes.

(The Conversation, 1974)

Kanal 5 0.15

Beslut utan återvändo

En kapad 747 jumbojet är på väg mot Washington. Otrolig historia som ändå blir överraskande trovärdig. Med Kurt Russell, Steven Seagal, Oliver Platt och Halle Berry.

(Executive decision, 1996)

Canal+ Blå 21.20