Filmtips 15 mars

TV
Anders W Berthelsen och Iben Hjejle i dogmafilm av Søren Kragh-Jacobsen.

Mifune

Tredje dogmafilmen, som tillsammans med "Italienska för nybörjare" är det bästa som hittills har skapats enligt de tio dogma-reglerna. Fast här valde regissören Søren Kragh-Jacobsen att jobba med 35 mm-film i stället för video och utan de ibland lätt hysteriska bildvinklar som blir resultatet när man jobbar med bara handkamera.

Det är en historia som sätter människorna i centrum.

Kresten ( Anders W Berthelsen) har gift in sig i Köpenhamns överklass med Claire ( Sofie Gråbøl), fått jobb i hennes pappas firma och trivs som fisken i vattnet i sin nya socialgrupp. Sitt förflutna - eländig uppväxt på en bondgård med en efterbliven bror ( Jesper Asholt) - har han hjälpligt förträngt och hittills lyckats dölja för sin nya familj.

Men när pappan dör tvingas han återvända Han anställer en hushållerska, Liva ( Iben Hjejle), som ska ta hand om gården och brorsan. Om några dagar ska allt vara som vanligt igen. Tror Kresten.

Men Liva - vacker, gåtfull, temperamentsfull, tilldragande - har också en bakgrund som hon vill hålla hemlig. Snart är det förflutna på väg att hinna upp dem, båda två"

En på ytan enkel historia - men som den berättas! Den blir aldrig förutsägbar, där finns ständigt små tragikomiska sidospår, skådespelarnas övertygande gestaltning gör att man får starka känslor för alla inblandade.

Och i Iben Hjejle, som Stephen Frears upptäckte vid Berlin-festivalen och snabbt gav en huvudroll i filmversionen av Nick Hornbys bok "High fidelity", har nordisk film fått en ny stjärna. Senare har vi bland annat sett henne i svenska tv-serien "Gustav III:s äktenskap".

(Mifunes sidste sang, 1999)

SVT 2 21.15

Stealing beauty

Regissören Bernardo Bertoluccis första film i Italien på många år. Den handlar om människor i ett stort hus i Toscana. Vackert, stundtals gripande, men också lite gubbsjukt. Det mesta kretsar kring en 19-årig amerikanska ( Liv Tyler, i sin första huvudroll) på väg att bli kvinna. Hon har åkt till Italien efter mammans död för att ta reda på vem som egentligen var hennes far.

Med Jeremy Irons, Joseph Fiennes och Rachel Weisz.

(1996)

TV 4 21.00

Speed

Fartfylld actionfilm med Keanu Reeves. Han spelar en tuffing som först räddar folk ur en hiss i en skyskrapa, sedan ur en skenande buss mitt i Los Angeles rusningstrafik. Med Sandra Bullock och Dennis Hopper, i sin femtioelfte psykopatroll.

(1994)

TV 4 Plus 22.00

Blow

Amerikanskt drama med verklighetsbakgrund. Johnny Depp är mycket trovärdig i rollen som mannen som blev 1970-talets största smugglare av kokain till USA. Men när han och hustrun ( Penélope Cruz) själv blir missbrukare, hamnar deras liv i en ond spiral" Regissören Ted Demme (1963-2002) dog av en hjärtattack under en kändismatch i basketboll. Läkare hävdade efteråt att den kan ha orsakats av kokainmissbruk.

(2001)

Canal+ 20.00

Nattlek

Mai Zetterlings (1925-1994) andra film, en skildring av en mans ( Keve Hjelm) försök att frigöra sig från sitt förflutna.

Han har vuxit upp i överklassmiljö och varit starkt bunden till sin mor ( Ingrid Thulin). Nu återvänder han med fästmön ( Lena Brundin) för att bosätta sig i barndomens förnäma slott"

Filmen vållade stor uppståndelse vid världspremiären på Venedig-festivalen. Inte så mycket för de erotiska scener som fanns i filmen, som de förväntningar på filmens sexuella innehåll som affischen skapade. Den visade en anatomisk genomskärning av ett samlag, ursprungligen en Leonardo da Vinci-teckning. (1966)

SVT 1 0.35