Filmtips 16 mars

TV
Foto: 20th CENTURY FOX
Sigourney Weaver och Winona Ryder har huvudrollerna i fjärde Alien-filmen.

Alien återuppstår

Fjärde Alien-filmen - som inte alls är i samma klass som de två första i serien.

Den ser fantastisk ut, men så har man också satsat all energi på effekter och äckel.

Bra science fiction är annars spännande och tänkvärd. "Alien återuppstår" är varken eller. Snarare innehåller den till och med lite oavsiktlig humor, när några av de värst dreglande monstren försöker skrämma oss som tittar.

Filmen börjar 200 år efter trean, där Ellen Ripley ( Sigourney Weaver) dog. Nu är hon tillbaka, klonad och superstark. Att ha varelser som dör och kommer tillbaka, skadas och läker sig själva ökar inte direkt spänningen.

I stort sett är det annars samma intrig som i tidigare filmer, med ett gäng människor på ett rymdskepp som hotas av ett okänt antal monster.

Winona Ryder har den andra huvudrollen, hon fick den sedan Angelina Jolie hade nobbat att vara med.

Fransmannen Jean-Pierre Jeunets Hollywood-debut blev en hyfsad publikframgång, inte mer. Sin status som spännande och nyskapande regissör fick han tillbaka med nästa film, den fantastiska "Amelie från Montmartre".

Kultfakta: Det långa basketskott som Sigourney Weaver så elegant sätter, fixade hon faktiskt redan på det fjärde försöket!

(Alien: Resurrection, 1997)

TV 4 21.00

Det näst bästa

Underskattad kärlekskomedi med allvarlig underton. Madonna spelar yogainstruktör i Los Angeles som får barn med sin homosexuelle kompis ( Rupert Everett). När hon blir kär i en annan ( Benjamin Bratt) blir det vårdnadstvist. Välgjort, välspelat.

Kultfakta: Det flotta hus, som Everetts rollfigur bor i, tillhörde Cecil B DeMille (1881-1959), legendarisk producent/ regissör.

(The Next best thing, 2000)

TV 3 21.00

Madicken på Junibacken

Andra filmen om påhittiga flickan Madicken, efter en Astrid Lindgren-berättelse. Bra skådisar i både barn- och vuxenrollerna, men nog känns det lite som att detta är sådana gulliga historier som inte riktigt platsade i första filmen, "Du är inte klok Madicken".

(1980)

TV 1000 16.00

Ride with the devil

Annorlunda västern av Ang Lee. Utspelas under amerikanska inbördeskriget. En rätt långsam historia om män som inte vet varför de kämpar eller för vem. Med Toby Maguire, Skeet Ulrich och popstjärnan Jewel, som imponerar som skådis.

(1999)

TV 1000 Cinema 1.00

Ghost world

Skruvad amerikansk ungdomskomedi som bygger på en tecknad serie. Efter studenten kastas Enid och Rebecca ( Thora Birch, Scarlett Johansson) ut i en hård och overklig vuxenvärld. Roligt, bisarrt, annorlunda.

(2001)

TV 1000 14.00

Midnight cowboy

Klassiskt drama om Texas-gigolon ( Jon Voight) som kommer till New York och träffar en tuberkulossjuk småfifflare ( Dustin Hoffman).

Historien utspelas kring 42:a gatan i New York som då var stadens sjaskigaste kvarter. Kontroversiell och ovanligt frispråkig på sin tid. Trefaldig Oscars-vinnare, för bästa film, regi ( John Schlesinger) och manus.

Kultfakta: Robert Blake, nu i fängelse, anklagad för mord, nobbade att spela Dustin Hoffmans roll.

(1969)

TV 3 1.50