Filmtips 17 mars

TV
Foto: HBO
SKYLDIGA - ELLER INTE? Jessie Miskelley, Damien Wayne och Jason Baldwin är dömda för sexmorden på de tre pojkarna i Arkansas 1994. Men deras fällande domar har överklagats gång på gång"

Barnmorden vid Robin Hood Hills

Prisbelönad - bland annat en Emmy - amerikansk dokumentärfilm om ett brutalt mord i en amerikansk småstad.

West Memphis, Arkansas, ligger mitt i bibelbältet. Folk är stockkonservativa och tror på dödsstraffet.

Där hittas tre nakna åttaåriga pojkar brutalt mördade. Det är helt uppenbart att de även har utnyttjats sexuellt.

Så småningom grips tre tonårskillar. Tre hårdrockare och satansdyrkare som verkar som klippta och skurna för att vara de skyldiga. Det blir rättegång. Plötsligt dyker fler misstänkta upp"

Joe Berlingers/ Bruce Sinofskys film är stark och omskakande och ger en så fruktansvärd inblick i de svartaste bitarna av människans själ att det är svårt att glömma blicken hos några av de inblandade i rättsdramat.

År 2000 gjorde samma filmmakare en uppföljare - "Paradise lost 2: Revelations" - som ännu tydligare visar att de som är dömda för morden är oskyldiga och att den skyldige med stor sannolikhet är pappan till ett av offren.

(Paradise lost: The Child murders at Robin Hood Hills, 1996)

Kanal 5 2.20

In god's hands

Film om surfare - gjord av mjukporrfilmsregissören Zalman King! Förutom ett stort antal filmer i den genren, främst tv-serien "Red shoe diaries", skrev han även manus till "9 1/2 vecka" och "Wild Orchid".

Filmen är ett drama om surfare på jakt efter den ultimata vågen. Surfare i världsklass spelar rollfigurer som ligger nära dem själva.

Vackert och spännande och King, själv erfaren simmare och dykare, verkar ha varit genuint intresserad.

(1998)

ZTV 21.00

Tigers film

Tecknad film där den snälle björnen Nalle Phu och hans vänner Nasse, Ior, Ugglan med flera försöker hjälpa Tiger att hitta sin familj. Söt historia, dubbad till svenska.

(The Tigger movie, 2000)

TV 1000 Cinema 15.00

Donnie Brasco

Johnny Depp i sin hittills bästa roll, i en annorlunda maffiathriller. Han spelar en FBI-agent som infiltrerar maffian genom att bli kompis med en underhuggare, suveränt spelad av Al Pacino. Med Anne Heche.

(1997)

TV 1000 20.00

En plats i mitt hjärta

Gripande drama om livet i småstadshålan Waxahachie i Texas som utspelas under 1930-talets depressionsår. I centrum står en änka ( Sally Field, Oscars-vinnare!) som ensam driver en bomullsfarm. Bra skådespelare: Ed Harris, Amy Madigan, John Malkovich, Danny Glover och Lindsay Crouse.

(Places in the heart, 1984)

TV 1000 Cinema 13.00

Apocalypse now - Redux

Francis Ford Coppolas Vietnamfilm, där han skildrar kriget som ett bisarrt operaäventyr, fritt efter Joseph Conrad-romanen "Mörkrets hjärta".

Martin Sheen spelar kaptenen som fått i uppdrag att hitta en galen överste ( Marlon Brando) långt inne i Kambodjas djungler.

Med Dennis Hopper, Robert Duvall och en då 18-årig Laurence Fishburne i viktiga biroller.

Den här versionen är 53 minuter längre och klart bättre än den version som hade premiär 1979.

Kultfakta: Harvey Keitel spelade Martin Sheens roll under två veckor, men byttes sedan ut. (2001)

Canal+ Blå 21.40