Filmtips 18 mars

TV
Foto: WARNER BROS
Lauren Bacall och Humphrey Bogart i kärlekshistoria efter Raymond Chandlers deckarroman.

Utpressning

Klassisk, hårdkokt film noir-thriller, som bygger på Raymond Chandlers (1888-1959) första deckare om Philip Marlowe.

Humphrey Bogart (1899-1957) spelar Marlowe som blir indragen i en rik familjs problem med utpressning, mord, drog-, sex- och kärleksbekymmer.

Historien är så invecklad att inte ens författaren själv visste vem som hade begått ett mord. Men historien är så underhållande att man inte bryr sig.

Regissören Howard Hawks (1896-1977) koncenterar sig minst lika mycket på den laddade kärlekshistorien mellan deckaren och en av systrarna ( Lauren Bacall) i familjen.

I Sverige totalförbjöds filmen och blev inte frisläppt förrän 1961.

Det amerikanska filmbolaget förstod heller inte först vilket mästerverk man hade.

Filmen släpptes först två år efter det att den spelats in.

Kultfakta: Samma regissör och stjärnor hade strax innan fått en stor framgång med Hemingway-filmatiseringen "Att ha och inte ha". Så Howard Hawks fick 50 000 dollar för att köpa filmrättigheterna till boken.

Han köpte dem för 5 000 - och stoppade resten i egen ficka!

(The Big sleep, 1946)

SVT 2 22.30

En fattig miljonär

Tunn svensk komedi, om kärlek och uppfinningar, med Sigurd Wallén (1884- 1947), Stig Järrel (1910- 1998) och Marianne Löfgren (1910-1957).

Titeln syftar på att man kan ha mycket pengar, men ändå sakna en hel del i sitt liv. Utspelas under andra världskriget och handlar om hur en ambitiös affärsman (Järrel) får storhetsvansinne och glömmer sina gamla vänner, när ett kaffesurrogat på grankottar blir en försäljningssuccé.

(1941)

SVT 1 14.10

Yi Yi - Ensam tillsammans

Drama som under tre timmar skildrar tre generationer ur en medelklassfamilj i ett höghus i Taipei i Taiwan. Roligt, gripande, tänkvärt, träffsäkert och medryckande om några människors med- och motgångar.

(Yi Yi, 2000)

Canal+ Gul 13.30

I sista minuten

Klassisk Hitchcock-thriller. Cary Grant (1904-1986) spelar en reklamman som dras in i en jakt på liv och död. Polisen tror att han är en mördare, spioner tror att han är en dubbelagent.

(North by northwest, 1959)

TCM 22.10

Harrison's flowers

Mycket starkt och omskakande drama om kriget i före detta Jugoslavien. Andie MacDowell är hustrun som letar efter sin försvunne man, en pressfotograf ( David Strathairn), och då blir vittne till våldtäkter, avrättningar och etniska rensningar.

(2000)

Canal+ Blå 23.35

Du har [email protected]

Underhållande romantisk komedi med Tom Hanks och Meg Ryan.

Filmen är en nyinspelning av "Den lilla butiken" (1940). Och butikerna det handlar om säljer böcker.

Tom Hanks rollfigur driver en butik i en Barnes & Noble-liknande kedja, som har den typ av affärer som även är kafé, säljer tidningar, skivor och dataspel. Det är de som slår ut de små bokhandlarna. Exakt den typ som Meg Ryans rollfigur har - en liten barnbokhandel som heter The Shop Around the Corner (originaltiteln på 1940-talsfilmen).

Två bittra fiender, alltså - men de har, ironiskt nog, funnit varandra när de anonymt skickar mail till varandra på nätet.

Snäll och hjärtevärmande komedi, där sanningen så småningom går upp för båda två.

(You"ve got [email protected], 1998)

TV 3 21.00

ARTIKELN HANDLAR OM