Nu har Ulvskog sagt ifrån om digital-tv

TV

Nu har tv-chefen Jutterström gjort bort sig igen.

För pengar som borde ha gått till att uppmuntra svensk tv-kultur startade tv-chefen Jutterström vid nyår två av inga tittare efterfrågade digital-tv-kanaler, barn-tv-kanalen och senare nyhets- och samhällskanalen "24" som för dyra pengar distribueras både analogt och digitalt.

Med detta ville hon påskynda nedsläckningen av det analoga nätet, det vill säga den distribution av tv som är så billig och okomplicerad för publiken.

Hon räknade med nedsläckning redan 2005. Och så fel hon hade. Och en sån tur att hon hade så fel. Jutterström och hennes kompis, tv-styrelsens storsvenske ordförande Allan Larsson tycker nämligen att Sverige ska starta en nedsläckning som inte påbörjats nånstans i hela tv-världen. Lyckligtvis har kulturminister Marita Ulvskog äntligen sagt ifrån.

Det är inte något 2005 som gäller utan som hon säger, "ett allmänt datum" som hon satt till år 2007. Just så. Ulvskogs allt annat än defintiva datum rimmar väl med diskussionerna i andra tv-länder inom EU. Inte ska svensk tv dra ut i splendid isolation. Här gäller utveckling inom ramen för vad utvecklingen tillåter. Så länge nedsläckningen betyder väsentligt dyrare tv-tittande för publiken spelar det ingen roll att det blir billigare för tv att göra program med digital distribution.

Märkligt nog har samme Larsson fått förlängt förordnande. Han och hans tv-chef är raringar som tvärtom ska ha respass för sina härjningar. Pengar för utveckling av svenska kvalitetsprogram har fått offras till att likna rena kulturkatastrofen. Att satsa allt på tekniken är en oförsvarlig utveckling. Frågan är hur länge Sveriges Television ensamt ska disponera licenspengarna. Svensk tv ska handla om att ge

tittarna fler och bättre program. Fler kanaler kan förstås göra program som i dag bara Sveriges Television har råd med om de får en del av licenspengarna till satsningarna. Det betyder att kvalitet slipper monopolstämpel och höjer nivån i hela svenska tv-landskapet.

I rutan framträder nu Jutterström med befogade suckar över kostnaderna för att sända två digitalkanaler både analogt och digitalt. Lösningen är enkel. Lägg ner den poänglösa kanalsatsningen genast.

Att "24" skulle vara en särskilt viktig kanal för riksdagen exempelvis är rent nonsens. Vad Sveriges Television försöker göra är i stället att med "24" ge sig själv monopol på att synliggöra riksdagen. Varför skulle riksdagen acceptera det?

Parlamentet ska förstås göra som övriga Europa, synliggöra sig med egen fristående kvalitetskanal dit reportrar och programledare rekryteras utan yrkesetiska fläckar i bagaget. Som i Frankrike där riksdagskanalen LCP profilerar demokratin till spännande debatter och reportage vid sidan av

direktsändningar.

Irakkrisen visar det orimliga i svensk nyhets- och samhälls-tv att inte ha utsända i Paris och Berlin. Aldrig har det icke-engelskspråkliga Europa varit så viktigt för tv som just nu. Publikens perspektiv ska inte begränsas till London och Washington. Hur kul det än är höra mysfarbrorn Göran Persson i direktsända midnattsnöjet i fyran, "Hetluft", berätta hur han manar och förmanar grabbarna i världspolitiken, särskilt stackars Tony Blair i telefon. Det är lika praktfullt som oförskämt av "Hetluft" att inte gå i repris.

Kerstin Hallert