Filmtips 21 mars

TV
Foto: CASTLE ROCK ENTERTAINMENT
Hugh Grant och Jeanne Tripplehorn i en underhållande kulturkrock.

Mickey blue eyes

I ena ringhörnan Hugh Grants präktige engelsman, med torr humor, perfekt artighet, sirliga kommentarer och ett stort leende. I den andra New Yorks maffia. Engelsk konfekt möter en blodig siciliansk köttgryta.

Eftersom det här är en komedi blir det en underhållande kulturkrock. Men "Mickey blue eyes" har också så många pinsamma scener att det näs-tan gör ont att se dem. Pinsamma på det där Basil Fawlty gör bort sig totalt-viset. Felsägningar och missförstånd.

Hugh Grant spelar charmig brittisk konstexpert som leder auktioner. Han är kär i lärarinnan Gina ( Jeanne Tripplehorn) och när han friar får han för första gången träffa hennes familj. Han tror, men inte hon, att han kan stå utanför den kriminella världen av tjänster och gentjänster.

James Caan spelar hennes pappa, Burt Young är den farlige maffiabossen och Joe Viterelli samma sorts torped som i "Analysera mera!". Trovärdiga typer.

Välskriven och fyndig med några riktigt roliga scener. När Hugh Grant ska försöka prata amerikanska, och ännu svårare Brooklyn-italiensk amerikanska, är det så dåligt att det smärtar. (1999)

SVT 1

21.00

Tootsie

Klassisk komedi som säger en del om manligt och kvinnligt och rätt mycket om skådespelares liv i New York. Dustin Hoffmans Michael som inte får några jobb för att han är så svår och envis. Istället undervisar han andra, medan han gör prov efter prov.

På trots klär han ut sig till kvinna och söker en roll i en sjukhusserie. (1982)

TV 1000

18.00

Traffic

Steven Soderbergh har gjort en fräck version av en brittisk tv-serie om knark. Tre olika berättelser, i tre olika färgskalor, vävs samman. Michael Douglas spelar en domare som ska fånga en knarkhandlare, men ser först för sent vad som händer hans dotter. Benicio Del Toro är mycket bra som mexikansk polis. (2000)

TV 1000

20.00

Almost famous

Mycket underhållande och gripande om 15-årig reporter som bevakar rockband på turné 1973. Om kärlek, journalistik, groupies och drömmar. Frances McDormand är mycket bra som mamman, Billy Crudup dominerar bandet och regissören Cameron Crowe har känsla för låtval och ton. Han upplevde själv det här som ung Rolling Stones-skribent. (2000)

TV 1000

22.30

El Mariachi

Den första versionen av det som sedan blev "Desperado" när Robert Rodri- guez fick mer pengar, starkare effekter och bättre skådespelare.

Om en vand-rande gitarrist som misstas för en yrkesmördare och så blir det action. (1992)

ZTV

21.55

Ransom

Mel Gibson spelar en rik man vars son kidnappas. När han vägrar betala lösen väcker det reaktioner från polisen, hans fru - och kidnapparna.

Spännande. Hustrun görs av Rene Russo medan sonen spelas av Brawley Nolte, son till Nick Nolte. Poliserna som är engagerade i fallet görs av Gary Sinise och Delroy Lindo.

"Ransom" är regisserad av Ron Howard. Han har bland annat gjort "Apollo 13", "Föräldraskap" och "Grinchen" med Jim Carrey.

"Ransom" är en ny- inspelning. Originalet om affärsmannen som tar strid mot dem som kidnappat hans son kom 1956 och hette "Signal från okänd" i Sverige.

Då var det Glenn Ford som inte ville betala lösen, med Leslie Nielsen i viktig biroll. (1996)

Kanal 5

21.55